Az októberi parlamenti választások előtt a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) osztogatási kampányának keretében azt ígéri, hogy 2023-ra 4000 zlotyra (290 ezer forint) emeli a minimálbért a jelenlegi bruttó 2250 zlotyról (163 ezer forint). Szakértők szerint ez katasztrofális gazdasági következményekkel járna - írta a Rzeczpospolita.

Bankcsődöket, elbocsátásokat, a munkanélküliség visszatérését jósolják. A vállalkozók többsége azt reméli, hogy a PiS, amely várhatóan hatalmon marad, nem teljesíti ezt az ígéretét.

Jelenleg minimálbéren foglalkoztatják az alkalmazottak 13 százalékát, azaz másfél millió munkavállalót. Ha csak a legalacsonyabb béreket emelnék - azaz nem vezetnék át ennek hatását a magasabb fizetésekre, hogy fenntartsák a bérkülönbséget - akkor 38-40 milliárd zlotys (2830 milliárd forint) pluszköltséget raknának a munkaadók nyakába.

A PiS szerint a cégek egyáltalán nem vesztenek majd a minimálbér felemelésén, mert más adózási változtatások csökkenteni fogják a kiadásaikat. Ugyanakkor a kormány egyelőre adós marad azzal, hogy ezt a kijelentését konkrét érvekkel támassza alá.