A képviselők a megszavazott dokumentumban hangsúlyozzák, hogy elítélik az "átpolitizált" lengyel alkotmánybíróság által hozott döntést, amely a magzat súlyos és visszafordíthatatlan rendellenessége esetén történő terhességszakítását jogellenesnek minősítette. Emlékeztettek, hogy a lengyel társadalom 73 százaléka ellenzi az alkotmánybíróság ezen ítéletét - írja az MTI.

A képviselők azt hangoztatták, hogy jelenlegi lengyel alkotmánybíróság több tagját a lengyel alkotmány megsértésével nevezték ki, így az országban már nem garantálható ténylegesen a lengyelországi törvények alkotmányossága. A képviselők továbbá felszólították Lengyelországot, hogy mint EU-tagállam, maradéktalanul tartsa be az uniós jogot, és olyan jogszabályokról döntsön, amelyek tükrözik és tiszteletben tartják az alapvető európai értékeket, a demokratikus elveket, a jogállamiságot és az alapvető jogokat.

Az Európai Parlament üdvözölte a novemberi elejei ideiglenes megállapodást egy olyan mechanizmus létrehozását célzó jogszabályról, amely lehetővé tenné az uniós finanszírozás felfüggesztését egy adott tagállam esetében, ha fennáll a jogállamiság megsértésének veszélye.

A Fidesz-KDNP nem vett részt a szavazásban

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az állásfoglalás ellen való tiltakozása jeléül nem vett részt a szavazásban. Az MTI-hez eljutatott sajtóközleményük szerint a határozat Lengyelországot akarja "lejáratni", és az abortusztörvény felfüggesztése apropóján, jogállamisági köntösbe bújtatva politikai vádaskodásokat fogalmaz meg.

A képviselőcsoport felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unió alapszerződései szerint az emberi méltóság az egyik alapvető érték, ebből következik, hogy az élethez való jog az egyik legalapvetőbb jog. Az élet kezdetének meghatározásához minden tagállamnak és társadalomnak más és más megközelítése van - emelték ki. Emlékeztettek: az EU csak azokon a területeken hozhat intézkedéseket, amelyeken erre a tagállamok az uniós szerződésekben felhatalmazták - az abortusz kérdése nem tartozik ezek közé, mivel az EU hatásköre nem terjed ki az egészségügyi politika kialakítására.

A képviselőcsoport úgy vélekedett, hogy Európai Parlament határozata az abortusz "de facto" betiltásáról szól Lengyelországban, mivel az uniós parlament baloldalát a "de jure" tények nem érdeklik. A határozat továbbá ezt a politikai ítélkezést összeköti a jogállamiság megsértésének vádjával is. Világos bizonyítéka ez annak, hogy a jogállamiságnak hazudott politikai értékítéleteknek semmi köze nincs a jogi normákhoz - tették hozzá.

A képviselők szerint "színtisztán látszik" a politikai támadás Lengyelország, illetve a lengyel kormány ellen. Ezek politikai támadások mára már rendszerszintűek és sorozatosak az Európai Parlamentben. Mindez méltatlan az európai intézményekhez, méltatlan az európai konfliktusrendezési eljárásokhoz - tették hozzá.

Ügyészségi vizsgálat indult Lengyelországban a tüntetések miatt

Vizsgálatot indított a varsói körzeti ügyészség az abortusztörvényre vonatkozó alkotmánybírósági határozat nyomán az utóbbi hetekben tartott tüntetések ügyében, a koronavírus-járvány miatt elrendelt egészségügyi intézkedések megszegése, valamint a katolikus egyházi szertartások megzavarása címén - jelentette csütörtökön a lengyel sajtó az MTI szerint.

Az alkotmánybíróság október végén alkotmányellenesnek ítélte a terhességmegszakítás törvényi lehetőségét abban az esetben, ha az orvos valószínűsíti, hogy a gyermek súlyos egészségi károsodással fog világra jönni. A Nők Sztrájkja nevű feminista mozgalom ezt követően Lengyelország-szerte tüntetéseket szervezett.

A wpolityce.pl konzervatív hírportál szerint a varsói ügyészség november 19-én indította el a vizsgálatot a tüntetések során történt törvénysértések kapcsán. A hírportál értesülését az ügyészség szóvivője megerősítette a PAP hírügynökségnek, hozzátéve: a nyomozás során, amely egyelőre nem irányul konkrét gyanúsítottak ellen, három szálat vizsgálnak. Az első kettő a vallási hovatartozás miatt megfogalmazott sértéseket, a katolikus egyházi szertartások megzavarását, a templomok ellen irányuló bűntettekre való felszólítást érinti. A harmadik szál az október végi tüntetések során sok ember életének, egészségének veszélyeztetését vizsgálja a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Lengyelországban a járvány miatt tilosak az öt főnél nagyobb csoportosulások.

A vizsgálatot több magánszemély mellett életvédő (pro-life) szervezetek is kezdeményezték. A wpolityce.pl szerint a varsói kezdeményezés nem az egyetlen, helyi ügyészségek országszerte kapnak hasonló panaszokat.

Csütörtöki rendőrségi közlemény szerint a tüntetések nyomán 88 eljárást folytatnak templomokban történt incidensek miatt, közülük 74-ben megrongáltak, vagy megszentségtelenítettek templomokat. Öt rendőrségi eljárás II. János Pál pápa (a lengyel Karol Wojtyla), illetve Stefan Wyszynski bíboros, egykori lengyel prímás emlékműveinek megrongálása miatt zajlik.