Lengyelországban a hétvégi elnökválasztást követően, valószínűleg októberben kongresszust tart a kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt - árulta el a sajtónak Ryszard Terlecki, a PiS parlamenti frakciójának vezetője. Ezzel kapcsolatban nekiszegezték a kérdést, hogy nyugdíjba készül-e a párt elnöke, az ország tényleges vezetője, Jaroslaw Kaczynski.

Jaroslaw Kaczynski elnök szeret időnként viccelni olyan személyek társaságában, akikkel pihen néhány percet, még azt is képes mondani, hogy nyugdíjba vonul, de ez természetesen tréfa, amit mindannyian mosollyal jutalmazunk - mondta a frakcióvezető. Az viszont tény, hogy a párton belül változások lesznek és pártelnökválasztás is lesz.

Megkérdezték Terleckit, miért nem volt jelen Kaczynski Andrzej Duda elnökválasztási kampányában. Erre azt felelte, hogy a pártelnök természetesen támogatja Dudát, de nem akarta az elnökválasztási kampányt pártkampánnyá tenni. Igyekezett fenntartani azt az érzést, hogy a regnáló elnök egyik politikai oldalnak sem kötelezi el magát annyira, amennyire a parlamenti választások képviselőjelöltjei teszik.

Rafal Trzaskowsski ellenzéki elnökjelölt saját kampányában felszólította Kaczynskit, hogy vonuljon vissza az aktív politizálástól, és válassza ehelyett a nyugdíjasok boldog életét, ám ezt a frakcióvezető azzal magyarázza, hogy a PiS elnöke kedvelt célpontja az ellenzéknek. Donald Tusk egykori miniszterelnök, ma az Európai Néppárt elnöke szintén megszólalt az ügyben: azt javasolta Kaczynskinek, hogy - hozzá hasonlóan - vonuljon ki a hazai politizálásból.