A három távozó politikus nem csatlakozik a meglévő ellenzéki frakciókhoz, hanem saját csoportot alapít. Döntésüket azzal indokolták pénteki sajtóértekezletükön, hogy ellenzik a kormány májusban bemutatott, Lengyel Megállapodás nevű országfejlesztő programját, mely szerintük hátrányosan érinti majd a lengyel kisvállalkozókat.

Bejelentették továbbá: nem a "totális" ellenzék szerepére készülnek, érdemlegesen értékelik majd a szejm napirendjére kerülő projekteket.

A három képviselő távozása nyomán a Jaroslaw Kaczynski vezette (képünkön) PiS-nek 229 képviselője lesz a 460 fős alsóházban. A többség elveszítése egyelőre formálisnak, nem pedig ténylegesnek tekinthető a kilépő képviselők "nem totális ellenzékisége" miatt, valamint annak nyomán is, hogy a PiS június közepén egyes programpontok kölcsönös parlamenti támogatásáról szóló megállapodást kötött egy kisebb ellenzéki tömörüléssel, a Kukiz'15 párttal. A volt elnökjelölt, Pawel Kukiz rockénekes által irányított pártnak négy képviselője van.

Bonyolíthatja viszont a jövőben a PiS helyzetét, hogy egyes témákban feszültségek érzékelhetők közte és a kormánykoalíció két kisebb pártja, a Szolidáris Lengyelország és az Egyetértés között is.

A kormánykoalíciós fejlemények kapcsán pénteken Mateusz Morawiecki miniszterelnöknél tudakolóztak lengyel újságírók Brüsszelben, az európai uniós állam- és kormányfők tanácskozását követő sajtótájékoztatóján. Morawiecki reményét fejezte ki, hogy legyőzik az ellentéteket. "További együttműködésre számítok" - jelentette ki.