Robert Biedron, nyíltan meleg lengyel politikus egyszer már történelmet írt azzal, hogy megválasztották a tengerparti Slupsk város polgármesterévé, ám most sokkal magasabbra helyezte a lécet maga előtt. Tavasz néven pártot alapított, amelynek célja, hogy megtörje a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS), a jelenlegi kormánypárt és a mérsékelt jobboldali Polgári Platform (PO) 2005 óta tartó politikai váltógazdaságát - tudósított a bne InelliNews régiós hírportál.

A párt óriási médiaérdeklődés mellett tartotta alakuló kongresszusát február elején. Biedron becslések szerint hatezer ember előtt beszélt egy varsói sportcsarnokban és a tévéképernyők előtt további több száz ezer ember nézhette végig beszédét. Az elmúlt néhány év szerinte sötét és hideg volt a lengyel politikában, mert a két nagy párt egymás ütlegelésével volt elfoglalva ahelyett, hogy a közjóra figyeltek volna. A párt neve arra utal, hogy e téli tájat felváltsa végre a tavasz.

Liberális értékek

A 42 éves politikus változást akar a jóléti rendszerben, az emberek szexuális orientáció szerinti megkülönböztetésének eltörlésében és véget akar vetni a katolikus egyház befolyásának a közéletben. Beszédében kevesebb időt szentelt a gazdaságnak, a külügyeknek és az EU-nak, bár világossá tette, hogy az unió minden jelenlegi gondja ellenére az európai közösségben képzeli el Lengyelország jövőjét.

A párt programfüzete szerint főként költségvetési megtakarításokból, az ügyintézés jobb szerevezéséből és digitalizálásából, illetve bizonyos intézmények megszüntetéséből fakadó költségmegtakarításból akarják finanszírozni a kiadásokat. Emellett közvetve növelnék az áfabevételeket is, oly módon, hogy a foglalkoztatás és a személyes jövedelmek emelésével bővítenék a fogyasztást.

Nagy bezárás

A Tavasz legkeményebb vállalása, hogy 2035-re bezárnák az összes szénbányát. Ezzel javítanák a levegő minőségét, ami a szmogos országban érthető cél, ám mivel még jelenleg is 80 százalékban a szénre alapul a lengyel energiatermelés, ez a terv enyhén szólva ambiciózusnak mondható.

Az új párt feltűnése érthetően nem okozott örömet a PiS és a PO köreiben. A Tavaszt az utóbbi választóinak egy része találhatja vonzónak, akiknek elege van abból, hogy a PO képtelen megszólítani az ország balközép szavazóit, mert attól tart, hogy ha ebbe az irányba fordul, akkor elveszi hardcore jobboldali bázisának egy részét. Egyelőre nem készültek friss közvélemény-kutatások az új pártról megalakulása után. Az ezt megelőző felmérések a PiS és a PO mögé mérték nyolcszázalékos támogatottsággal. (A PiS számai közvélemény-kutató intézettől függően 30 és 40, a PO adatai 24 és 31 százalék között szóródnak.)