Függetlenül az ukrán elnökválasztás második fordulójának eredményétől az ország következő vezetőjének ki kell javítania az utóbbi évek hibáit, amelyek a lengyel-ukrán kapcsolatokban a kellő odafigyelés hiányában adódtak - vette át az onet.pl a Dzerkalo Tizsnya ukrán hetilap cikkét. Az írás szerzője szerint az ukrán elnöknek tartózkodnia kell attól, hogy bármilyen irányban elfogultságot tanúsítson a lengyelekkel szemben.

Óriási hiba volt, hogy a regnáló ukrán vezetés átadta a kétoldalú kapcsolatépítés ügyét az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének. Az ukrán érdekek ugyanis azt diktálják, hogy a lengyel parlamentben ne erősödjenek meg az ukránellenes hangok, és ez a lépés éppen ezt támasztotta alá. Lengyelország nélkül Ukrajna nem tud kikerülni Oroszország befolyási övezetéből, és nem képes erősíteni közép-kelet-európai pozícióit.

Hogy ezt elérje, Kijevnek meg kell hallgatnia Varsót, a lengyel politika prioritásait figyelembe kell vennie saját politikájának alakításakor, új, jobb szakértőkre kell támaszkodnia az ukrán-lengyel kapcsolatok tervezésében. A két nemzet közötti párbeszéd gyengülése  mindkét félnek kárt okoz.