A lengyel kormánypártban, a radikális jobboldali Jog és Igazságosságban (PiS) nagy kavarodást okozott az állatvédelmi törvényjavaslat, amely megtiltaná az állatok tartását, és lemészárlását prémjükért - derült ki a Business Insider Polska cikkéből.

A törvényhozás alsóháza, a Szejm első olvasatban elfogadta a jogszabályt, igaz, már ezen a szavazáson is számos PiS képviselő saját pártja ellen szavazott.

A törvényjavaslatról jelenleg a felsőház, a szenátus vitázik. A kormánypárt szenátorainak egy része meghallotta az állattartók és -feldolgozók panaszait, miszerint óriási veszteség érné őket, ha elfogadnák a jogszabályt, ezért legalább a húsfeldolgozókat kárpótolni akarják. A PiS frakcióvezetője bejelentette, hogy a hústermelőket kártalanítani fogják a költségvetés terhére.

Emellett a szenátorok nem csupán egy rakás módosítást fűztek a törvényhez, amikor az a felsőház elé került, de közölték, hogy a parasztok védelmében saját pártjuk ellen fognak szavazni, ha másként nem tudják érvényesíteni az érdekeiket. Márpedig ez nyílt ellenszegülés Jaroslaw Kaczynskivel, a párt elnökével szemben, aki a törvény atyja, és nem mellesleg Lengyelország tényleges vezetője.