Macierewicz beszédében a lengyelországi bázisokra márciusban telepített, amerikai parancsnokságú nemzetközi zászlóaljra utalt, mondván: a lengyelek hálásak a szövetséges hadseregeknek, hálájuk jele pedig "a lehetséges fenyegetéssel szembesülő más nemzetek iránti szolidaritás".

"Tudjuk, mi a háború, az idegen megszállás, mit jelent az idegen erőszak borzalma, ezért készen állunk mindazok támogatására, akik rászorulnak az ilyen segítségre" - hangsúlyozta a lengyel miniszter.

QP | Quality Placement

A Braniewo székhelyű páncélos dandárból átirányított katonák közül többen korábban a koszovói, afganisztáni és iraki missziókban vettek részt. A kanadai parancsnokságú, mintegy ezer fős lettországi zászlóaljba albán, spanyol, szlovén és olasz katonákat is átvezényelnek.

Andrzej Duda lengyel államfő május elején hagyta jóvá, hogy a tavalyi varsói NATO csúcstalálkozón kötött megállapodások értelmében Lengyelország féléves rotációs rendszerben katonákat vezényeljen ki Lettországba. Május második felétől mintegy 250 lengyel katona a romániai NATO-alakulatban is teljesít szolgálatot.

A NATO a kelet-ukrajnai konfliktus és az ottani orosz beavatkozás miatt úgy döntött, hogy csapaterősítést hajt végre Lengyelországban, Észtországban, Litvániában és Lettországban, átlagosan ezer-ezer katonával. Litvániába már január végén megérkeztek a német parancsnokságú zászlóalj első katonái, Észtországban pedig márciusban kezdődött meg a brit parancsnokság alatt működő zászlóalj telepítése.