Lengyelországban két számjegyű ütemben drágul az elektromos energia 2020 első félévében - idézte az Eurostat adatait a gazeta.pl. Az európai statisztikai hivatal félévenként adja meg az uniós tagállamok az energiaárakra vonatkozó adatait. Ebből kiderül, hogy átlagosan lényegében nem változott az áram ára, 21,3 euró (7700 forint) volt 100 kilowattóránként.

Az országok egy részében csökkent, máshol emelkedett az elektromos energia ára. Az utóbbiak élén majdnem Lengyelország áll, ahol az égbe szöktek az energiaárak. 2020 első hat hónapjában 12,9 százalékkal drágult az áram éves összehasonlításban. Ennél nagyobb áremelkedés csak Litvániában volt, ott 13,6 százalék nőtt az áramár.

Velük szemben Hollandiában 31 százalékkal lett olcsóbb az elektromos energia, mint egy évvel korábban, Szlovéniában, Lettországban, Svédországban és Észtországban is csökkent az áram ára. Magyarország a statisztika végén szerepel, alig több mint 10 euró/100 kilowattórás áramárat jegyeztek fel az Eurostat statisztikusai.

A legnagyobb lengyel áramszolgáltató, a PGE elnökhelyettese azt mondta, hogy tovább kell emelni az áram árát Lengyelországban. Ezt több indokkal magyarázta, például azzal, hogy a vállalat nem kap kompenzációt a kieső forgalomért. A PGE szociális tarifa bevezetését javasolja. A kormány ugyan most - 2019-el ellentétben - nem fagyasztja be az árakat, de kártalanítást ígért fogyasztóknak a drágulásért.