Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelországban a külföldiek közül az ukránok vásárolják a legtöbb lakást tavaly - idézte ingatlanpiaci szakértők adatait a Business Insider Polska. Az elmúlt évben a külföldiek 8500 lakás vettek, a vevők közül 3200 volt ukrán. Mielőtt Lengyelország belépett volna az unióba, nem sok külföldi keresett lakást az országban, húsz év alatt összesen 500 lakás kerül főleg németek vagy német útlevéllel rendelkező lengyelek kezébe.

Az uniós belépés után ez a szám 1368-ra emelkedett, de változatlanul a németek vezettek. A második helyen a brit állampolgárok, a harmadikon az írek álltak. Szívesen vásároltak az olaszok és a spanyolok is, elsősorban a befektetők, akik évekre az országba akartak költözni. Ugyanakkor 2012-ben már az ukránok álltak a második helyen a vásárlók között, majd egyre nőtt a számuk, mivel egyre többen érkeztek Lengyelországba dolgozni.

A Krím félsziget orosz elfoglalása után 2015-ben már az ukránok álltak a lakásvásárlók közt az első helyen, és minden további év ebből a szempontból rekordot hozott. Az ukránokon kívül a fehéroroszok és az oroszok is egyre több lakást vesznek, tavaly összességében közel négyezret. A legszívesebben Varsóban, Krakkóban, Wroclawban, Poznanban és Gdanskban vásárolnak lakásokat.

Az ukránok fő célja az ingatlanok megszerzésével lengyelországi lakhatásuk megoldása, a németek és a skandinávok elsősorban befektetési céllal vásárolnak. Az ukránok földeket is vásárolnak, amihez a belügyminisztérium engedélye kell. A tárca 2019-ben 270 ilyen engedélyt adott ki, 53,3 hektár megvételére.