A hétfőn közölt végleges adatok szerint a lengyel feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 45,6 pontra süllyedt a szeptemberi 47,8 pontról. Elemzők enyhe javulásra, 48,1 pontos értékre számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A lengyel feldolgozóipar teljesítménye a 12. egymást követő hónapban csökkent októberben, és a friss felmérésből az derült ki, hogy újabb munkahelyeket szüntettek meg, tovább mérséklődtek a beszerzések, a termelési várakozások pedig soha nem voltak ilyen gyászosak.

"Szörnyű hónap volt az október a lengyel feldolgozóiparban. Az új megrendelések 2009 áprilisa óta nem csökkentek ilyen nagy mértékben, míg a termelés és az export visszaesésének üteme 2009 júniusa óta nem volt ilyen erős" - mutatott rá Trevor Balchin, az IHS Markit közgazdásza, a BMI-felmérésekért felelős igazgatója.

A feldolgozóipar vesszőfutása várhatón jövőre is folytatódik, mivel a jövőbeni termelési várakozásokat tükröző almutató soha nem volt ilyen alacsony - tette hozzá.