A lengyel kormány 2018-ban vezette be a vasárnapi kereskedelmi nyitvatartás tilalmát, miután egyik támogatója, a Szolidaritás szakszervezet és az egyház kifogásolta az alkalmazottak munkavégzését a pihenőnapon – írja Notes from Poland a boltzárháború új fejleményeit bemutató cikkében. Az áruházláncok kezdettől fogva igyekeznek megkerülni a szabályozást, aminek eddig az volt a legfőbb módja, hogy postahivatalt telepítettek boltjaikba.

Ezzel azt a szabályt használták ki, miszerint a posták nyitva tarthatnak vasárnap. A Szolidaritást azonban nem olyan fából faragták, hogy eltűrje ezt a trükközést, ezért rábírta a kormányt, hogy módosítsa a szabályozást. E szerint csak azok az intézmények lehetnek nyitva, amelyek árbevételének legalább 40 százaléka postai szolgáltatásból fakad. A lengyel sajtó kíváncsian várta, mint válaszolnak erre a boltláncok.

Nem kellett sokáig várakozniuk: a francia tulajdonú Interamarché franchise-áruházlánc (amelynek 230 üzlete működik Lengyelországban) egyik boltja, amely közel van egy buszvégállomáshoz, váró- és bevásárló helynek minősítette magát, hogy vasárnap is nyitva tarthasson. Elkövettek azonban egy hibát: nem zárták le a szeszes italokat árusító részt, így egy elkötelezett Szolidaritás-aktivista feljelentette őket azért, mert az autóbusz-végállomásokon tilos az alkohol értékesítése. Ezt követően megjelent a rendőrség, és bírságolás vette kezdetét.

Más Intermarché-boltok kisebb kockázatot vállalnak, ráadásul nem helyfüggő megoldást találtak. Kinevezték magukat könyvklubnak – ezek is nyitva tarthatnak vasárnap –, és azzal invitálják az embereket, hogy olvassanak és vásároljanak náluk. Ehhez külön olvasóhelyet különítettek el és a könyveket 15 százalékos árengedménnyel kínálják. Megkérdezték az Intermarché lengyelországi vezetőjét, mit szól mindehhez, a válasz az volt, hogy nem bírálják felül franchise rendszerben működő áruházaik lengyel tulajdonosainak döntését.