A lengyel gazdaság felkészülten várja az a lehetőséget, hogy az Egyesült Királyság válási megállapodás nélkül zuhan ki az Európai Unióból március 29-én - idézte a Radio Poland Jerzy Kwiecinski beruházási és fejlesztési miniszterhelyettest.

A politikus nem tartja valószínűnek ezt a forgatókönyvet annak ellenére, hogy a brit kormány és az EU brexitjavaslatát elutasította a londoni parlament.

Az erről szóló szavazást követően Mateusz Morawiecki miniszterelnök azt mondta, hogy igen szomorú lenne mind az Egyesült Királyság, mind Európa szempontjából, ha a szigetország mintegy kizuhanna az EU-ból. Twitterüzentében letette a főesküt, hogy kormánya mindent megtesz a lengyel állampolgárok és vállalatok biztonsága érdekében.

A vállalkozási és technológiai minisztérium szerint a lengyel vállalkozásokat fenyegető legnagyobb veszélyek közé tartozik a vámhatárok életbe lépése a szigetország és kontinens között, az áfafizetés bevezetése a kétoldalú kereskedelemben, a szállítási idők meghosszabbítása, illetve a vámellenőrzések bevezetése.