Nagyon közel van már az egészségügy a teljesítőképessége határához a járvány kezelésével kapcsolatban - mondta a napokban a lengyel kormány fertőző betegségekkel foglalkozó tanácsadója,  Andrzej Horban professzor. A Lengyel Gazdasági Intézet szakértői szerint a túlzott halálozásért az országban az egészségvédelem tehetetlensége a felelős - írta a Business Insider Polska.

A szakemberek korábban úgy becsülték, hogy augusztustól október végéig a teljes halálozási adat az országban 91,6 ezer lesz, ám ehelyett meghaladta 106,4 ezret. A szakemberek szerint ez két dolgot jelent, a halottak között sok olyan lehet, akiket a koronavírus vitte el, de a hivatalos statisztikákba nem ez került be a haláluk okaként. A másik lehetőség, hogy más betegségekben hunytak el, amelyeket a járvány miatt nem tudtak kezelni.

A helyzet az év második felében rosszabbodott, ennyi haláleset 11 éve nem volt. A drámai helyzetet az orvosok is elismerik. Több tízezer páciensük van, akik krónikus betegségben szenvednek, de a járvány miatt nem kellően megoldott az ellátásuk.

Mateusz Morawiecki kormányfő mindezek ellenére nem rendelte el a nemzeti karantént, mert 100 ezer lakosra nem jut több napi 65 új koronavírus-fertőzésnél. Ez ugyan sok, de az első jel a stabilizációra és bizonyíték arra, hogy a szigorításoknak eredménye lett - mondta a miniszterelnök. Két hónap óta először az átlagos fertőzések száma elkezdett esni, bár nem szabad elfelejteni, hogy az oltás megérkeztéig még hónapok vannak hátra.