A lengyel fogyasztóvédelmi hivatal (UOKiK) magas büntetést szabott ki az ország legnagyobb kereskedelmi láncára, a portugál tulajdonú Bedronkára - adta hírül a Business Insider Polska. Az indoklás szerint megtévesztette a vevőket abban a tekintetben, hogy a gyümölcs- és zöldség áruk honnan származnak, s ezzel befolyásolta döntésüket a vásárlást illetően.

Ezért 60 millió zloty (4,8 milliárd forint) büntetést kell a Biedronkának fizetnie. Az ellenőrzött üzletek 27,8 százalékában azt állították, hogy a termékek lengyelek, noha importáruk voltak külföldi termelőktől. A hálózat szerint a büntetés eltúlzott és diszkrimináló, ezért fellebbezni fognak a bíróságnál. Még az is lehet, hogy kártérítést kérnek.

Az ügy 2020 májusában kezdődött, amikor az ellenőrök összehasonlították a termékek dokumentációját a kifüggesztett információs táblákkal, és állításuk szerint jelentős eltérést találtak a zöldségek és gyümölcsök esetében. Márpedig a tisztességes információ a hálózat kötelessége. Ráadásul rendszeresen és hosszú távon tévesztették meg a vevőket - mondják az UOKiK ellenőrei