Lengyelország legnagyobb áramszolgáltatója, a Tauron üzembe helyzete az ország első működő mikro-áramhálózatát - írja a Notes from Poland. Az önálló mikrogrid valójában egy olyan rendszert takar, amely annak ellenére garantál megbízható áramellátást a benne részt vevő háztartásoknak, hogy azok nem kapcsolódnak közvetlenül az országos elektromos hálózatra. A rendszert egy korábbi szénbánya környezetében építették ki.

Az áramot napelemekkel és szélgenerátorokkal termelik, kiegészítő energiaforrásként gázt használnak. Jelenleg 9000 négyzetméteres (egy jó nagy hipermarket mérete) területen 54 háztartás adja a sziget-szerűen működő mikrohálózat fogyasztóit. A rendszer önállóan termeli meg a fogyasztói ellátásához szükséges elektromos energiát, amit tartalékokkal és kiegészítő áramforrással stabilizálnak.

Az ilyen mikrorendszerek ugyan általában hozzá vannak kapcsolva a nagy, országos hálózatokhoz is, nagy erősségük, hogy képesek autonóm üzemmódban is működni - már, ha erre szükség van. A sziléziai Bytom városában tesztelt mikrohálózat, két napelemes rendszert és öt szélturbinát tartalmaz, amit egy gáz meghajtású generátor, egy energiatároló és egy újszerű transzformátorállomás egészít ki.

A hálózat szíve az irányítórendszer, amely koordinálja az egyes elemek működését, és fenntartja az egyenletes áramellátást. Ennek eredményeként a fogyasztók nem veszik észre, hogy éppen milyen forrásból kapják az elektromos áramot. Sziget üzemmódban a még a nagy áramkimaradások sem vennék észre, bár ez egyelőre nem engedélyezett Lengyelországban, mert gondot okoznak az elektromos hálózat üzemeltetésében.