Donald Tusk, a lengyel ellenzék legnagyobb pártja, a mérsékelt jobboldali Polgári Platform elnöke, volt miniszterelnök újévi üzenetében azzal vádolta a kormányt, hogy érzéketlen a háztartásokat sújtó óriási energiaár-emelkedés iránt – írja a Notes from Poland. Az áram átlagosan 24, a gáz 54 százalékkal kerül többe a lengyeleknek, mint egy évvel korábban.

Tusk konkrét példát hozott. Egy két gyermekét egyedül nevelő anya vidéken egy 25 négyzetméteres lakásban a korábbi 88 złoty (7000 forint) helyett 350 złotyit (27 ezer forint) fizet az energiáért, míg egy varsói nyugdíjas, aki 54 négyzetméteres lakásban áll 195 złotyi (15 ezer forint) helyett 1609 złotyt (127 ezer forint).

Mateusz Morawiecki videóüzenetben vágott vissza politikai ellenfelének. Részben azzal érvelt, hogy Tusk 2007 és 2014-es kormányzása között Lengyelország a szegények országa volt, az említett családanyának és nyugdíjasnak például fényévekre volt a jövedelme a mostanihoz képest. Emellett az év elejétől életbe lépett adócsökkentésekről (a bírálók szerint adóátrendezésről) beszélt, amelynek eredményeként emelkedik a kisjövedelműek nettó fizetése.

Hivatkozhatott volna arra az ideiglenes áfacsökkentésre is, amelyet az üzemanyagok esetén akarnak alkalmazni, ha nem ütközik az EU szabályozásával. Az üzemanyagok 23 százalékos áfáját 8 százalékra akarják levinni februártól, amivel 5,7 złotyról (450 forint) 5 złotyira (395 forint) mérséklődne a benzin ára - derül ki a Reuters híréből. Később az infláció enyhülésével fokozatosan térnének vissza a korábbi adószinthez. Az intézkedés több milliárd złotyt húzna ki a kormány zsebéből.