A Lengyel Bányászati Csoport (PGG) nem kezd már bele a Zloczewben levő barnaszénmező kibányászásába - írta a Rzeczpospolita ez hosszabbította volna meg a belchatówi elektromos művek életét. A mezőt Lengyelország energetikai tartalékába teszik. A döntésben a becsült magas kitermelési költség mellett nagy szerepet játszott az is, hogy a szén-dioxid-kibocsátásáért egyre többet kell fizetni, most már 41 eurót egy tonnáért.

Az újabb szénbánya megnyitása nélkül viszont a belchatówi erőmű, amely Lengyelország energiájának 20 százalékát adja, a 2030-as évek elejére tüzelőanyag nélkül marad.

A lengyelek büszkesége, a szénbányászat közelgő halálát jelzi az is, hogy újra és újra napirendre kerül a majdan állás nélkül maradók végső végkielégítése. A szakszervezetek és a kormány 120 ezer zlotys (9,6 millió forint) összegről egyeztet. A kérdés az, hogy ez elég lenne-e ahhoz, hogy a munka és szakma nélkül maradt emberek újrakezdjék az életüket. A lengyel bányászatból egyébként 1998 és 2002 között több mint 100 ezren mentek el.