"Bárki, aki épeszű a politikában, nem törekedhet arra, hogy megváltoztassa Lengyelország uniós tagságának státuszát" - mondta Kaczynski az RMF FM rádiónak adott interjújában a Bloomberg szerint.

"A Polexit az ellenzék által terjesztett álhír"  - nyilatkozta a kormány Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke. 

A kérdésnek az adott aktualitást, hogy a lengyel legfelsőbb bíróság hozott egy ítéletet, amely megkérdőjelezte az EU törvényhozói felsőbbségét, és bírálatokat váltott ki, hogy a kormányzó PiS egy esetleges kilépés felé tereli az országot.

Az ítélet Lengyelország szuverenitását kívánta megerősíteni - mondta Kaczynski, hozzátéve, hogy ő maga is támogatja az uniós tagságot, ahogyan az ország lakosságának többsége is. Ez egy "garancia" arra, hogy Lengyelország megmarad az államszövetségben, ami sajátságos olvasata az ítéletnek, amely szembe megy az uniós alapszerződésekkel.

A Lengyelország és az EU közötti feszültségek a döntés óta újra kiéleződtek. Hollandia a 36 milliárd eurós (41,8 milliárd dollár) gazdaságélénkítési támogatás visszatartására szólított fel, az Európai Parlament pedig arra törekszik, hogy nyomást gyakoroljon az Európai Bizottságra, hogy lépjen fel Lengyelországgal szemben. 

Az EU végrehajtó szerve, a Bizottság máris elhalasztotta Lengyelország helyreállítási alapból való támogatásának odaítéléséről szóló döntését, és még mindig nem foglalt állást arról, hogy kiadja-e a pénzt, és ha igen, mikor. 

Lengyelország "előbb vagy utóbb" meg fogja kapni a pénzt - mondta Kaczynski az interjúban, és azt állította, hogy a pénzt tárgyalási eszközként használják a nemzet ellen. "A félelem a legrosszabb tanácsadó a politikában" - zárta gondolatait, megerősítetve azt a tervét is, hogy távozik a kormányból, hogy a párt következő parlamenti választásokra való felkészülésére összpontosíthasson.