Sikeresnek látszik a lengyel kormány Business Harbour névre keresztelt, egy hónappal ezelőtt meghirdetett programja, amelynek célja, hogy megszerezze a Fehéroroszországból menekülő informatikai ipar szakembereit és vállalatait - írta a Rzeczpospolita. Miután Aljakszandr Lukasenka államfő az ellenzék szerint durva csalással megtartotta hatalmát, lázadással felérő tiltakozások indultak az országban, amelyek azóta is tartanak.

A fejlett belorusz informatikai ipar cégei kiálltak a tiltakozók mellett, jelezve, ha nem lesz rendszerváltás, azaz nem távozik a hitelét vesztett Lukasenka, akkor a távozás hímes mezejére léphetnek. Ezt látva Lengyelország mellett Litvánia és Ukrajna is rástartolt a lehetőségre, hogy magához vonzza az szakembereket és a vállalkozásokat.

Most úgy tűnik, a lengyelek programja volt a legsikeresebb, hiszen 790 fehérorosz informatikus kapott vízumot és 22 informatikai cég jelezte, hogy átköltözne Lengyelországba. Az alig 10 milliós Fehéroroszországban négyszer annyi az informatikus dolgozik, mint Lengyelországban, és a belorusz it-szakemberek minden világranglistán ott vannak. Ők és az ottani számítástechnikai vállalatok jól integrálódtak a globális szolgáltatásokba.

Lengyelország számára egyszerűbbnek látszik a specialisták átköltöztetése, mivel az egész vállalkozások áttelepítése költséges. Céget azután Lengyelországban is lehet alapítani. Ugyanakkor a külföldi tőkével működő társaságok persze caklipakli szívesen látott jövevények Lengyelországban.