Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az informatikai szakmában dolgozó ukrán szakemberek jelentős része Lengyelországban talált munkát a háború kitörése után. Üzleti vállalkozásaik tovább folytatták tevékenységüket, sőt továbbfejlődtek és részt vállalnak hazájuk védelmi erőfeszítéseiben - írja a Notes from Poland. A 42 éves Olga Kuraksa az egyik legnagyobb ukrán informatikai vállalat a Ciklum egyik vezetője a háború első napjaiban éppen Gdanskban tartózkodott.

Nem számított rá, hogy az orosz hadsereg megtámadja hazáját, megvolt a jegye a visszautazáshoz, ám egyetértett cégével, amikor az úgy döntött, hogy ideiglenesen átteszi székhelyét a szomszédos országba. Egy kollégájával forró drótot létesített azoknak a munkatársaknak, akik Lengyelországban akarták folytatni a munkájukat. Telefonjunk egyfolytában csengett.

Több ezer alkalmazott települt át

A Ciklum több ukrán IT-vállalathoz hasonlóan áttelepülési lehetőséget kínált mind az országon belül, mind külföldre, amivel 3200 dolgozója közül 2000 élt. Közülük 250-en választották a lengyelországi munkát. A cég buszokra ültette őket, vagy megvette a vonat- és repülőjegyüket, vagy benzinpénzt adott, ha saját autójukon utaztak. Emellett egy ideig vállalták a szállodaszámlájuk és az átköltözés további költségeinek kifizetését is.

Mindez bölcs döntésnek bizonyult. Az ukrán informatikai vállalatok szövetsége szerint az ágazat kapacitásának 96 százalékát sikerült folyamatosan üzemben tartani. Három nagy cégnél azt mondták az angol nyelvű lengyel hírportálnak, hogy az átköltözésnek köszönhetően majdnem olyan hatékonyan tudták folytatni a munkájukat, mint a háború előtt.

Maradt a növekedés

Az ukrán gazdaság gerincét adó IT-szektor növekedése ugyan lassult az invázió után, de nem állt le, és a jelenlegi várakozások szerint exportja el fogja érni a kétmilliárd dollárt, ami rekord lesz, ha sikerül. A háború előtt 285 ezer szakember dolgozott az ukrán informatikai iparban, amely 2021-ban 750 millió eurónak megfelelő összeget utalt a kijevi költségvetésbe.

Egy másik jelentős informatikai vállalat az Infopulse vezetője, Ivan Korzov arról számolt be, hogy a háború első időszakában gyakorlatilag folyamatosan dolgozott az áttelepítéseken. Részben kollégáinak akart segíteni, részben úgy véli, hogy a jövedelem, amit adóként befizetnek a költségvetésbe segíti a háborús erőfeszítéseket, mert meg akarják nyerni a háborút.

Otthon adóznak külföldről

Az informatikai szövetség szerint az ágazat havonta 7,15 millió eurónak megfelelő összeget fizet be az ukrán költségvetésbe. Az áttelepült alkalmazottak egy része igyekszik továbbra is a hazai büdzsébe befizetni adóit, amennyire ez jogilag lehetséges. Ezt a lengyel hatóságok segítik. Mások fizetésük egy részét adományként adják a védekezésre.

Az ukrán gazdaságnak nem az a gondja, hogy az emberek külföldre távoztak, hanem az, hogy egyes vásárlók nem akarnak olyan cégekkel szerződni, amelyek székhelye Ukrajnában van - mondja Łukasz Olechnowicz, az Infopulse  lengyelországi vezetője. A legkevesebb amit a vevők kérnek, a közvetlen háborús zónából telepítsék át a tevékenységüket.

Jól érzik magukat Lengyelországban

Ezzel együtt az olyan nagy cégek, mint a Ciklum és az Infopulse megtartották majdnem minden ügyfelüket, nem kis részben az áttelepülésnek köszönhetően. A 49 átköltözött vállalatból 21 tervezi, hogy irodát nyit Lengyelországban. Eközben a két ország IT-speciálistái készek együtt is dolgozni, legalábbis Wiesław Paluszyński, lengyel informatikai vállalatok szövetségének vezetője szerint. Különösen nagy lehetőséget látnak a háború utáni újjáépítésben.