A fehérorosz védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy ismét hadgyakorlatozni kezdenek, három helyszínen: a főváros Minszk közelében, az Oroszországhoz közel eső északkeleti Vityebszk régióban és Breszt városánál, ami közvetlen a lengyel határon található - derül ki a Reuters jelentéséből.

Ezúttal a gyakorlatok konkrétan az "ellenség által ideiglenesen elfoglalt területek felszabadítására" irányulnak, és a tervek szerint egy héten keresztül tartanak, szeptember 14-ig. A háború kezdete óta szinte folyamatos mozgásban vannak a fehérorosz csapatok, hadgyakorlataikat rendszeresen meghosszabbítják, de Lengyelország közvetlen közelébe jó ideje nem merészkedtek.

Katonai szerepjáték

A felvonuló haderőről nincsen nyilvános információ, de a védelmi minisztérium szerint a résztvevő egységek és felszerelésük nem érik el azt a szintet, amit már jelenteni kéne az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OSCE) irányelvei alapján.

Bár a belarusz sereg közvetlen nem vesz részt az ukrán-orosz háborúban, az orosz erők szabad mozgását folyamatosan biztosítja területein. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az ukrajnai "speciális hadműveletet" elrendelő Vlagyimir Putyin legközvetlenebb szövetségese.

Lengyelország megtámadása gyakorlatilag elképzelhetetlen forgatókönyv az orosz sereg ukrajnai lefoglaltsága és a NATO által biztosított megerősített védelem miatt is. Az egyetlen célpont, ami elméleti síkon fölmerülhet, az a Lengyelország és Litvánia között húzódó Suwalki-folyosó, ami Fehéroroszországból átjárást biztosít a Balti-tengerre nyíló orosz exklávéra: Kalinyigrádra.