A legnagyobb olaj- és gázipari állami vállalat, a PKN Orlen elnökéről, Daniel Obajtekről (képünkön balra) elterjedt a hír a lengyel médiában, hogy ő lesz a következő lengyel miniszterelnök - írja a Business Insider Polska. A feltételezés azért kapott lábra, mert Jaroslaw Kaczynski, a radikális jobboldali kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, az ország tényleges vezetője, utolsó interjújában érdekesen fogalmazott a két vezetőről.

Mateusz Morawiecki miniszterelnökért (képünkön jobbra), akit korábban akár saját utódaként, a PiS elnökeként is el tudott képzelni, és akiről azt mondta, hogy 1989 óta talán a legtehetségesebb vezető, már nem rajongott. E helyett kijelentette, hogy 2021 reménysége Lengyelország számára Danile Obajtek, aki isten áldotta tehetség. Ennél pontosabban nem fogalmazott, de biztos nem arra a korrupciós vádra gondolt, amelyet az ügyészség a PiS hatalomra kerülése után visszavont.

Obajtek biztosított mindenkit, hogy nem tárgyalt a PiS elnökével arról, hogy Morawiecki helyébe léphet Kaczynski viszont azt mondta az interjúban, hogy "Lengyelország reménye, ennek a politikai tábornak a reménye, nem valamilyen más pártcsoporté, csakis Lengyelországé. Minden lengyelé, akik az országuknak és népüknek jót akarnak. Hihetetlen lehetőségei vannak, határozottsága szokatlan és van benne valami, amit csak Istentől kaphatott, de nehéz azt meghatározni. Olyan a hatása, az aurája, hogy képes mozgósítani, valamilyen cél köré egyesíteni az embereket".

Talán némi magyarázatot ad erre, hogy Obajtek megvalósította Jaroslaw Kacuynski álmát: állami pénzen felvásárolta a regionális lapokat a német kiadótól. Obajtek viszont saját bevallása szerint nagy üzletekre készül és nincs erős gazdaság az erős Orlen nélkül. Morawiecki kormányfővel semmilyen nézeteltérése nincs, és jól együttműködnek.