Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel jegybank monetáris politikai tanácsa 50 bázisponttal 1,25 százalékról 1,75 százalékra emelte az irányadó kamatot. A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak. Előző, novemberi ülésén a jegybank 75 bázispontos emeléssel lepte meg a piacokat – írja az MTI.

A jegybank szerdai ülésén a betéti kamatot 1,25 százalékra emelte 0,75 százalékról, a lombardkamatot 1,75 százalékról 2,25 százalékra, a leszámítolási kamatot 1,35 százalékról 1,85 százalékra.

A jegybank decemberi kamatdöntése teljes mértékben megfelelt a piaci várakozásoknak a PAP hírügynökség pénzügyi szakértők körében végzett felmérése szerint. A megkérdezettek várakozásai a korábbihoz képest hosszabb ideig tartó és magasabb kamatlábhoz vezető szigorítási ciklus felé tolódtak el az előző felmérésben adott válaszokhoz képest. Az irányadó kamatlábra kialakult becslések mediánja 2,25 százalék jövő márciusra és 2,75-3,00 százalék 2022 végére.

A novemberi 7,7 százalékos inflációs adat meglepte a piacokat Lengyelországban, és nem csak az elemzői várakozásokat múlta felül, de a jegybank előrejelzését is messze meghaladta. A jegybank inflációs célja 2,5 százalék, plusz-mínusz egy százalékpont.

A novemberi kamatdöntést követően Adam Glapinski, a jegybank elnöke ezért az inflációt már "zavaró mértékűnek" jellemezte a korábban alkalmazott "nem átmeneti" kifejezés helyett. Akkor kijelentette, hogy felveszik az infláció elleni küzdelmet, de "nem a magas munkanélküliség árán". Jelezte egyúttal, hogy "nagyobb lett" egy újabb kamatemelés esélye a következő kamatdöntő ülésen, a piacok ezért a decemberi kamatemelésre már számítottak.