Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gdanski kikötőben kétmilliárd zlotyért (160 milliárd forint, egy Puskás stadion ára a költségek túllépésével) új mély vízi rakpartot építenek konténerhajók fogadására - írta a Business Insider Polska. A beruházás 2024 felében kezdődik, és ha lezárul, másfélszeresére, évi 4,5 millió TEU-ra nő a Gdansk DCT kikötő átrakodási képessége. A mértékegység, twenty-foot equivalent unit, azaz 20 láb hosszúságú fém konténernek megfelelő rakodási mennyiséget jelent.

A meglévő gdanski konténerkikötő már így is a legnagyobb a Baltikumban, de ezzel a beruházással Európában az első 10 legnagyobb közé fog tartozni. Az új létesítményt Baltic Hub 3 névre keresztelték. Mélytengeri része 717 méter hosszú és 18 méter mély lesz lesz, a felszíne 36 hektárt fed le. Hét rakparti darut állítanak be a rakodás kiszolgálására, amelyeket 20 automata daru egészít majd ki.

A kivitelező vállalatot, a DCT Gdansk társaságot közbeszerzésien választották ki. A cél az évi 150 millió tonnás évi átrakodás, a beruházást három éven belül be akarják fejezni. A kormány várakozásai szerint az új kikötő a szállítás felgyorsításával és költségeinek csökkentésével javíthatja a lengyel vállalatok versenyképességét.