Lengyelországban már a július eleji elnökválasztás előtt keringtek pletykák arról, hogy átalakítások lesznek a kormánypárt, a radikális Jog és Igazságosság (PiS) berkein belül, és még az is elképzelhető, hogy a párt elnöke, az ország tényleges vezetője, Jaroslaw Kaczynski nyugdíjba vonul - emlékeztetett a gazeta.pl. Ez utóbbi hírt határozottan cáfolták, a pártelnökhöz közelálló források szerint addig marad, amíg akar (és minél tovább maradni akar).

Hiúsági okok

Az elnökválasztást végül Andrzej Duda, a PiS jelöltje nyerte meg, amit Kaczynski nagy sikernek tart - derült ki a napokban adott rádióinterjújából. Ezzel egyidejűleg találgatások jelentek meg a sajtóban arról, hogy a pártelnök ajtót mutat Mateusz Morawiecki miniszterelnöknek (ahogy néhány évvel éppen rá korábban lecserélte Beata Szydlót).

Ebben még hiúsági okok is közre játszhatnának, hiszen Morawiecki több nyelven beszél, ellentétben a PiS elnökével, járja a világot önálló nemzetközi imázst építve. Kaczynski lezárta a pletykákat azzal, hogy elárulta: lesznek személyi változások a kormányban ősszel, de a miniszterelnök a posztján marad.

Ki az ellenzék vezetője?

Eközben egy új felmérés alapján kiderült ki lehet Morawiecki vagy Kaczynski ellenfele. A lengyelek több mint 54 százaléka úgy véli, hogy Rafal Trzaskowski Varsó polgármestere, Duda elnökválasztási kihívója az ellenzék új vezetője.

Az elnökválasztás második fordulójában több mint 10 millió szavazatot szerzett, és a Rzeczpospolitának készített közvélemény-kutatás szerint csak a válaszadók 28,8 százalék gondolja úgy, hogy nem ó az ellenzék vezére. Trzaskowski a napokban Gdyniában bejelentette, hogy polgári mozgalmat indít, a részletekről a következő hetekben ad tájékoztatást.