Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem kell atomfizikusi diploma annak megállapításához, hogy a világgazdaság újjáépülésében a koronavírus-járvány okozta válság után élen fognak járni azok az ágazatok, amelyek a környezet védelmét szolgáló termékeket, illetve azok alkatrészeit gyártják. A Lengyel Gazdasági Intézet (PIE) jelentése szerint Lengyelország nagyon ott van ennek a részben még új iparágnak a térképén - derül ki a Rzeczpospolita cikkéből.

Az Európai Unióban Lengyelország az ötödik, a világon a 15. az ilyenfajta termékek exportjában. Miközben az ország a szénalapú áramtermelés óriási súlyával küszködik, a megújuló forrásokból származó áramtermeléshez szükséges részegységek 32 százalékkal részesednek a teljes lengyel kivitelből.

A környezetbarát iparhoz kapcsolódó áruk exportja 2010 és 2018 között harmadával nőtt a világon, miközben Lengyelország esetén kétszeres volt a bővülés. A következő években ez tovább fog folytatódni, részben a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének igénye miatt, részben azért, mert az újjáépülő világgazdaságban más ágazatok rovására nőni fog ennek súlya.

A PIE kiemeli a környezetbarát gazdaság termékei közül az elektromos autókhoz szükséges akkumulátorokat, amelyek gyártásában Lengyelországra kiemelkedő szerep vár Európában. Ezt támasztják alá az elmúlt időszak beruházásai, például a koreai SK és LG fejlesztései. A kínai Capchem szintén az akkugyártáshoz szükséges beruházás indít Godzikowicében. Várhatóan Lengyelország lesz az ázsiai befektetők kedvenc célpontja az ilyen típusú iparágakban.