Két folyékony gázt (LNG) szállító hajó épül Dél-Koreában a lengyel PGNiG gázszolgatátó cég megrendelésére, amelyek 2023-tól fognak energiahordozót szállítani Lengyelországnak - adta hírül a Notes from Poland. A hajók francia zászló alatt fognak közlekedni, mivel a lengyel vállalat charterszerződéssel fogja üzemeltetni őket az ehhez értő cégnél, a Knutsen OAS Shipping and Maran Gas Maritime-nál.

A hajókat a 2010-es szmolenszki repülőgép-szerencsétlenség két áldozatáról, Lech Kaczyński államfőről és Grazyna Gesicka regionális fejlesztési miniszterről nevezik el. Mindketten az országot akkor és jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) politikusai voltak. A tragédiában egy kormánygép veszett oda a fedélzetén állami tisztviselőkkel.

Szépen sorban jönnek

A PGNiG összesen nyolc LNG-szállító hajót rendelt, amelyek Lengyelország meglévő LNG-terminálját fogják kiszolgálni Swinoujscie városában, illetve a Gdanskban épülő további terminálhoz is szállítani fognak folyékony gázt. Két hajó 2024-ben négy pedig 225-ben csatlakozik a flottához.

A lengyel kormány szerint a saját hajóknak köszönhetően kiküszöbölhetik a szállítási bizonytalanságokat, különös tekintettel a változékony költségekre. Emellett bár az üzemeltető külföldi, semmi akadálya annak, hogy lengyel tengerészek szolgáljanak a hajókon. A PGNiG vállalati titokként kezeli, hogy mennyit fizet partnerének a charterszerződés alapján.