Ha a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) betartva választási ígéretét 2024-ig bruttó 4000 zlotyra (295 ezer forint) emelné a minimálbért, akkor a versenyszférában 200 ezerrel kevesebben dolgoznának, mint ha a legalacsonyabb béreket az eddigi tempóban növelnék - idézte a Rzeczpospolita a Crédit Agricole Bank Polska szakértői elemzését.

A minimálbér az idén 2250 zloty, ami 7,1 százalékkal magasabb a tavalyinál. Ha ezt továbbra is ebben tempóban emelnék a következő öt évben, akkor 2024-re csak bruttó 3177 zlotyt érné el. Az átlagbér ebben esetben a versenyszférában 46 százalékát tenné ki, szemben a mostani 43,5-hez képest, ami bérfeszültséghez vezetne.

A PiS azonban már jövőre 2600 zlotyra növelné a minimálbért, ami a szakemberek véleménye szerint felgyorsítaná az átlagfizetés emelkedését is. Ezzel együtt öt év múlva a minimálbér az átlagbér több mint 56 százaléka lenne, ez pedig negatívan hatna a legkevésbé képzett munkások alkalmazására. Fékezné ugyanis legalacsonyabb bért kínáló munkahelyek teremtését.