Ki legyen Lengyelország miniszterelnöke, ha a a lengyel kormánykoalíció, az Egyesült Jobboldal pártjainak a belső vitáik ellenére sikerülne megegyezniük a kormányzás folytatásáról - tette fel a kérdést a lengyeleknek a Pollster közvélemény-kutató intézet a Super Express című lap megrendelésére. A vizsgálatból kiderült, hogy a legjobb jelöltnek a megkérdezettek elsöprő többsége Mateusz Morawiecki jelenlegi kormányfőt tartja. Morawiecki magyar kollégája, Orbán Viktor oldalán küzdött az uniós pénzek elosztásának jogállamisági követelményekhez kötéséről folytatott tavalyi politikai csatában.

Az utóbbi hónapokban Lengyelországban egyre hangosabban beszéltek a miniszterelnök leváltásáról, helyére elsősorban Daniel Obajtek neve merült fel, aki jelenleg a PKN Orlen olajvállalat elnöke. A közvélemény-kutatás szerint azonban a lengyelek több mint fele változatlanul Mateusz Morawieckit tartja erre a pozícióra a legalkalmasabbnak. Olyannyira, hogy még az országot ténylegesen irányító Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a legnagyobb kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke is messze áll tőle.

Szakadék a kormányfő mögött

Morawiecki a megkérdezettek 56 százaléka szerint a legjobb választás, majd Kaczynski következik messze lemaradva mögötte. Jaroslaw Gowin, az egyik koalíciós törpe párt, a Megegyezés vezetője csak 10 százalékot ért el, akárcsak a Morawiecki előtt regnáló egykori kormányfő, Beata Szydlo. A koalícióban állandóín külön véleményt megfogalmazó igazságügyi miniszer, Zbigniew Ziobro, a másik törpepárt, a PiS-nél is radikálisabb jobboldali Szolidáris Lengyelország elnöke csak három százalékot kapott a választóktól. Obajtek, akiről Kaczynski elismerően nyilatkozott csak kettőt.

Egy politológus szakértő szerint a hatalmas különbség Morawiecki és Kaczynski között abból fakad, hogy utóbbit inkább a jobboldal patrónusának és vezetőjének tartják, mint annak, akinek a kormányzás mindennapos ügyeivel foglalkoznia kellene. Érdekes, hogy Beata Szydlóra, aki 2015 és 2017 között volt Lengyelország miniszterelnöke, még emlékeznek a választók. A politikus ugyanis 2019 óta az Európai Parlament képviselője a PiS színeiben, és ritkán szólal meg hazai politikai ügyekben.