A lengyel napelemes kapacitás 2021 első negyedévében több mint 500 megawattal (MW) nőtt, ezzel az ország pv-kapacitása meghaladta a 4,46 gigawattot (GW) - adta hírül a világ legismertebb napelemes magazinja. A PV-Magazine a lengyel hálózatüzemeltetőtől (Polskie Sieci Elektroenergetyczne, PSE) származó információra hivatkozva jelentette, hogy az ország március végén elérte a 4469 MW beépített napenergia-kapacitást. Csak januártól számolva ez a növekedés 533 MW volt, ami azért is figyelemre méltó teljesítmény, mert egy éve ez a plusz még 400 MW-ot mutatott.

A lengyel napelemes boom meglehetősen látványos: a 2020 végére elért 3,9 GW összesített napelemes kapacitás 2019 végén még csak 1,3 GW volt, 2018 végén pedig csupán 486 MW. A beruházási kedv meglódulásának hátteréről és a motivációkról (arról, hogyan teszik olcsóbbá, és hogy miért süt rájuk most jobban a nap) lapunk többször is beszámolt.

A lengyel Megújuló Energia Intézet (Instytut Energetyki Odnawialnej, IEO) friss jelentésében az áll, hogy Lengyelország 2025-re eléri a korábban az energia és az éghajlat nemzeti tervben 2030-ra kitűzött 7,8 GW napenergiás-célt, és jelenleg több mint 10 GW van (valamilyen fázisban) “tervezőasztalon”.

Az IEO adatai szerint a projektfejlesztők 2020-ban 4,4 GW napenergia-kapacitáshoz szereztek előzetes hálózati csatlakozási jóváhagyást, de egyelőre nem látszik, hogy mitől csökkenne a beruházási kedv és a beruházások intenzitása.

Eközben Magyarországon

Május elején Magyarországon - az Energiahivatal adatai szerint - a beépített napelemes termelőkapacitás nagysága elérte a 2 GW-ot. Mindez még időszerűbbé teszi egy, a Napi.hu-ban korábban megjelent cikket, mely a napelemes rendszerek térnyerésével kapcsolatban az energiarendszerben, de főként a paksi atomerőmű meglévő és várhatóan jelentkező problémákat vette sorra.

A jelenlegi 2000 MW pedig még mindig csak a kezdet, a kormányzati elképzelések szerint ebben az évtizedben 4500-666 MW termelési szintig nőhet majd a napelemek maximális teljesítmény mérete.