Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csütörtökön bejelentett veszélyhelyzet keretében vasárnaptól életbe lépő intézkedés egyelőre tíz napra szól, de meghosszabbítható újabb húsz napra, majd szükség esetén további egy hónapra - írta az MTI tudósítója.

A külföldről hazatérő lengyel állampolgárok, illetve a lengyelországi tartózkodási és munkaengedéllyel rendelkező külföldiek számára lehetővé teszik a határátlépést személygépkocsival, de 14 napos karanténba helyezik őket - mondta Morawiecki.

A belföldi közlekedést nem érinti a leállás

A nemzetközi repülő- és vonatjáratokat vasárnapra virradóan leállítják. A LOT lengyel állami társaság e kapcsán később közölte: vasárnaptól kezdve tíz napra felfüggeszti az összes, Lengyelországról és Magyarországról induló nemzetközi járatát. A LOT Budapestről New Yorkba, Szöulba, London-City repülőtérre, Varsóba és Krakkóba repül, de a szöuli járatokat már korábban felfüggesztették, a New York-i és londoni járatok a napokban álltak volna le.

A lengyelországi árubehozatal továbbra is lehetséges lesz. A belföldi közlekedési járatok egyelőre változatlanul közlekednek.

Ötven fős rendezvénykorlátot vezettek be

Morawiecki közölte továbbá: szombattól - egyelőre két hétig - korlátozzák az üzletközpontok működését, de továbbra is nyitva lesznek az élelmiszerboltok, a patikák és a bankok. Bezárják a vendéglátó- és szórakozóhelyeket. Emellett ötven személyre korlátozzák az egy helyen tartózkodók számát, ami az egyházi rendezvényekre is vonatkozik.

A munkáltatókat a kormányfő a távmunka minél szélesebb körű lehetővé tételére biztatta.

A járvány terjedésére számít a kormány

Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter elmondta, hogy a jövő hét folyamán jelentős növekedés várható a lengyelországi megbetegedések számát illetően. Mindazonáltal úgy látta, határozott megelőző lépésekkel jelenleg még esély van a terjedés lassítására.

Lengyelországban péntek estig 68 fertőzést regisztráltak, 24 órával ezelőtt még csak 51 volt a fertőzöttek száma. Péntek éjjel közölték: egy 73 éves, más nehéz betegségekben is szenvedő férfi lett a koronavírus második halálos áldozata. Tizenkilenc kórházat a koronavírus kezelésére szánt szakkórházzá alakítanak át.

Az iskolákat is bezárták

A lengyel kormány már csütörtöktől március 25-ig felfüggesztette az oktatást az alsó-, közép- és felsőfokú tanintézményekben, bezártak a színházak, mozik, múzeumok. A házi karanténba helyezetteket szerda óta a rendőrség naponta ellenőrzi, hogy betartják-e az intézkedést.