Lengyelország "alig teheti meg, hogy a lakosok tízezreit elvágja a fűtéstől, a dolgozók ezreit megfossza a munkájuktól, a háztartások millióit pedig áram nélkül hagyja" - reagált Morawiecki egy sajtóértekezleten az elhangzott újságírói kérdésre.

"Bizonyos döntések elfogadhatatlanok társadalmi, gazdasági, adott esetben energiabiztonsági okokból is" - kommentálta Morawiecki az EB felszólítását.

Aláhúzta: nem egyezhet bele a rendelkezés végrehajtásába.

A rendelkezés végre nem hajtása miatt az uniós bíróság szeptember végén az EB-nek kifizetendő napi 500 ezer euró pénzbüntetésre kötelezte Lengyelországot. Kedden pedig az EB közölte: a bezárásra vonatkozó bizonyítékok hiányában rendszeres időközönként fizetési felszólításokat fog kibocsátani Varsónak.

A cseh kormány korábban azért fordult panasszal az unió bíróságához, mivel attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést - idézi az MTI.

A felek közötti prágai tárgyalásokon a lengyelek azt javasolták, hogy 50 millió euró támogatást adnának az érintett cseh régió víztartalékainak védelméhez. Az október elejei cseh parlamenti választások előtti légkörben a szinte véglegesített megegyezés végül nem született meg, egyes sajtónyilatkozatok szerint az aláírandó megállapodás érvényességének határideje miatt.

Hétfőn Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes közölte: a Prágából érkezett jelzések szerint a cseh fél vissza akar térni a tárgyalóasztalhoz, a tárgyalások megújítása "a legközelebbi napok, legfeljebb két hét kérdése".