Andrzej Duda lengyel államfő aláírta a nyugdíjasoknak és a rokkant nyugdíjasoknak járó plusz havi juttatásról, azaz az úgynevezett13 havi nyugdíjról szóló törvényt - adta hírül a gazeta.pl. Az elnökválasztásra készülő államfő kihasználta az alkalmat, hogy a televízió nyilvánossága előtti ünnepségen, egy az Oscar-díj átadásához hasonló show-n tegye meg ezt.

Az új jogszabály értelmében a 13. havi nyugdíjat minden évben kifizetik anélkül, hogy erről külön rendeletet kellene alkotni. Ennek a pluszjuttatásnak a nagysága a március 1-ei minimális nyugdíjjal lesz egyenértékű, ami 2020-ban bruttó 1200 zlotyt, azaz nettő 981 zlotyt (71 ezer forint) jelent. A gazdaság teljesítménye jól alakul, ennek következtében a kormányfővel folytatott konzultáció után döntöttünk a 13. havi nyugdíj állandó bevezetéséről - mondta az államfő. Ezt követően az aláírásra összesereglett tömeg "köszönjük" skandálása közepette aláírta a papírt.

Ezzel egyidejűleg Matusz Morawiecki miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány elfogadta a törvényjavaslatot, amelynek értelmében 2021-től 14 havi nyugdíjat is fizetnek minden évben. Ennek nagysága szintén megegyezik majd a minimális nyugdíjjal. Különbség a 13. havihoz képest, hogy a 14. havit nem mindenki kapja, hanem csak azok, akiknek alacsonyabb a járandóságuk. A törvénytervezetet hamarosan elkezdi tárgyalni a Szejm.