Az Európai Bizottság szerint a nyugdíj korhatárát Lengyelországban fel kell emelni - írta a Business Insider Polska. Az unió szakemberei szerint a jelenlegi rendszer a jövőben komoly problémákhoz vezethet. Ugyanakkor nehéz elképzelni, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) párt, a jelenlegi kormánypárt amely 2015-ben részben azzal nyert választás, hogy megígérte a nyugdíjkorhatár leszállítását, visszavonná ezt.

A bizottság a lengyel kormány szemére veti, hogy nem lépett előre azoknak a reformoknak a terén, amelyek biztosíthatnák a jövőbeni nyugdíjak megfelelő nagyságát. A PiS 2017-ben vezette be a 60 éves korhatárt a nőknél, illetve a 65 évest a férfiaknál.

Az Eurostat adatai szerint a lengyelek azok között vannak, akik a legrövidebb ideig dolgoznak aktív időszakukban Európában. A statisztikák azt mutatják, hogy csak 33,5 éven át aktívak, miközben például az izlandiak 46 évet dolgoznak.

Lengyel szakemberek szerint is fel kellene emelni a nyugdíjkorhatárt. Becslések szerint 2049-ben a lakosság egyharmada lesz 65 éven felüli. A statisztikai hivatal még riasztóbb adatot közölt:  2080-ban az aktív korúak 14 millióan lesznek, míg az inaktívak 15 millióan. Ez azt jelenti, hogy a jövőben közadakozásra lehet szükség a nyugdíjak fedezetének előteremtéséhez. A szakemberek szerint 30-40 év alatt a kezdő nyugdíj az utolsó fizetés 25-30 százalékára csökken.