Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Azt lehetne hinni, hogy ha néhány év múlva visszatérünk az eredeti nyugdíjkorhatárhoz, akkor minden olyan lesz, mint régen, de amit elrontottunk, már nem fordíthatjuk vissza - idézte a Business Insider Polsjka Joanna Tyrowicz közgazdász professzort, nyugdíjszakértőt. Semmilyen konjunkturális ciklus nem tudja behozni azt a trendet, amit ez az intézkedés elindított.

Lengyelországban a radikális jobboldali Jog és Igazságosság párt első kormányzásának elején, 2016-ban szállították le a nyugdíjkorhatárt 60 évre, amivel teljesítették egyik szavazatcsalogató választási ígéretüket. A szakértő szerint a végzetes trend az, hogy egyre jobban nő a nyugdíjasok között azok aránya, akik az alacsonyabb korhatár miatt lettek jogosultak nyugdíjba menni.

Emiatt ők rövidebb ideig dolgoztak és átlagosan hosszabb ideig lesznek nyugdíjban, miközben az elöregedő társadalomban kevesebben fizetik a felosztó-kirovó rendszer szerint a nyugdíjaikat fedező járadékokat. Következésképpen a kormány egyre inkább arra kényszerül majd, hogy más kiadásoktól elvonva a pénzt tömje be a nyugdíjkasszán keletkező egyre nagyobb lyukat.

Ezt a káros folyamatot a szakértő szerint már nem lehet majd visszafordítani, ráadásul évek óta ölbe tett kézzel ülünk, fenntartva a nyugdíjkorhatár leszállításával elkövetett a hibát. Szerinte ha most visszaállna a korábbi korhatár, már akkor is csak a nyugdíjkasszán tátongó lyuk növekedését lehetne csökkenteni. Az elmúlt években a jó gazdasági konjunktúra elfedte a bajt, azaz a társadalombiztosítás reális helyzetét.