Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel Gaz-System és dán Energinet a napokban páros megkapta a dán kormány engedélyét, hogy Dánia offshore területein megkezdhesse a Baltic Pipe gázvezeték építését - adta hírül a bne IntelliNews régiós hírportál. Ennek birtokában 2020-ban kezdődhet meg az építkezés. A Baltic Pipe-nak kulcsszerepe van abban, hogy Lengyelország 2022 után - amikor lejár a Gazprommal kötött hosszú távú gázszállítási szerződése - megszüntesse az oroszországi gázimportot.

Ez ma az ország gázszükségletének nagyjából háromnegyedét fedezi. A dán-lengyel beruházó páros jelenleg keresi versenytárgyaláson a csővezeték szállítóját és építőjét, abban a reményen, hogy 2022 már üzembe is helyezheti a Baltic Pipe-ot.

A vezeték a lengyel állami olaj- és gázvállalat, a PGNiG norvégiai offshore lelőhelyeiről kitermelt energiahordozót szállítja majd Lengyelországba. Kapacitása évi 10 milliárd köbméter lesz, amely a jelenlegi lengyel igények 55 százalékát lenne képes fedezni. A 2023-2024-re várható felhasználás 45-47 százalékára lesz elég.

A további gázbeszerzést a Swinoujscie kikötőjében lévő LNG-terminálon keresztül akarják megoldani, ami évi 5-7,5 milliárd köbméter behozatalát teszi lehetővé, illetve a Gdanski-öbölben 2024-re egy úszó folyékonygáz-terminált is üzembe akarnak helyezni. Lengyelország abban bízik, hogy hosszabb távon gázexportőrré válhat. A Baltic Pipe becsült építési költsége 2,1 milliárd euró (a paksi bővítésére adott orosz hitel ötöde).