Donald Tusk az Európai Néppárt (EPP) elnöke tájékoztatta a Néppárt vezetőségét arról, hogy visszatérhet a lengyel belpolitika porondjára – írta a gazeta.pl az ügyhöz közelálló forrásra hivatkozva. Nem hivatalos értesülések szerint a volt miniszterelnök a mérsékelt jobboldali Polgári Platform (PO) Országos Tanácsában július 3-án jelentheti be visszatérését, sőt, az is lehet, hogy átveszi jelenleg ellenzékben politizáló a PO vezetését.

Az RMF FM rádió brüsszeli tudósítójának benyomása szerint a Néppártban várakozó hangulat alakult ki. Az, hogy valaki részt vesz az országos politikában, nem zárja ki, hogy nemzetközi vezetői feladatot vállaljon, de Tusk jelenleg az EPP elnöke, ami egész embert kíván. Ezzel együtt lehet, hogy jobban örülnének, ha átvenné a lengyel ellenzék vezetését, mert ez esélyt kínál a kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) és elnöke Jaroslaw Kaczynskit kiszorítására a hatalomból, amit az EU-ban nem bánnának.

A PO országos vezetőségének ülésén megkezdheti párt felkészítését egy esetleges őszi előrehozott választásra. Ha az ülésen valóban részt vesz Tusk, akkor valószínűleg bemutatja saját terveit arra vonatkozóan, hogyan kormányozná vissza Lengyelországot az európai politika fővonalába.

Eközben kiderült, hogy a lengyel közvélemény megosztott a volt miniszterelnök visszatérését illetően.A Kantar Munkacsoport közvélemény-kutató intézet telefonos megkérdezésében tudakolna, mint szólnának az emberek Donald Tusk új szerepvállalásához a lengyel belpolitikában. A válaszadók 32 százaléka azt felelte, hogy határozottan ellenzi ezt és 28 százalékuk is inkább elutasítja ezt a lehetőséget. Csak a megkérdezettek kilenc százaléka szerint lenne egyértelműen jó a volt miniszterelnök visszatérése, 17 százalékuk nem bánná ezt.

Nem ez volt az első ilyen felmérés ebben a témában, ezzel az eredménnyel. A Dziennik Gazeta Prawna kérésére készített közvélemény-kutatásban a válaszadók 40 százaléka mondta azt, hogy károsnak tartaná Tusk visszatértét. A Rzeczpospolitának készült felmérésben ez az arány 44,8 százalék volt.