A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő intézet 4,5 százalékra emelte idei lengyel GDP-növekedési előrejelzését az előző prognózisában szereplő 3,4 százalékról és 5,4 százalékra a jövő évit 4,4 százalékról. A GDP-növekedés üteme később lassul az S&P előrejelzése szerint, 2023-ban 3,3 százalékos, 2024-ben pedig 2,2 százalékos lehet.

A hitelminősítő intézet az ország vártnál jobb első negyedévi teljesítményének, valamint az uniós helyreállítási alap korábbinál már jobban áttekinthető felhasználásának tulajdonítja az előrejelzés javítását.

A lakossági fogyasztás ellenállónak bizonyult a járványvédelmi korlátozásokkal szemben és a járvány visszaszorulásával párhuzamosan még lendületet is vesz a következő negyedévekben - írja az intézet elemzése. Az indoklás szerint az uniós helyreállítási alapok növekedéstámogató hatása az év második felében válik érzékelhetővé, 2022-ben pedig már jelentős szerepre tesz szert.

A hitelminősítő intézet a nemzeti helyreállítási program végrehajtásának esetleges késlekedésében, valamint a költségvetési multiplikátorhatás gyengülésében látja növekedési előrejelzése legnagyobb kockázatait.