Ötödével csökkent azoknak a mélyszegénységben élő lengyelek száma 2021-ben, aminek eredményeképpen a népesség 4,2 százalékát teszik ki - idézte a Notes from Poland az Európai Szegénységellenes Hálózat (EAPN) lengyelországi részlegének adatait. Az EAPN szakértői attól tartanak, hogy a magas infláció, ezen belül a megugró energiaárak és a menekültválság miatt újra többen lesznek a szegények.

Ennek következtében a 2,4 millióra nőhet a számuk, amire, ha teljesülne, 2016 óta nem volt példa. Tavaly egyébként 1,6 millióan éltek mélyszegénységben, míg 2020-ban még kétmillió lengyelnek jutott ez a sors. Az utóbbi a népesség 5,2 százaléka volt.

A mélyszegénységet úgy kalkulálják, hogy a lengyel munkaügyi és szociális kutatóintézet meghatározza azt a minimális összeget, ami az emberek túléléséhez szükséges. Akik ezt nem tudják elérni, azok minősülnek mélyszegénységben élőknek. Ez a küszöb jelenleg 692 zloty/hónap (szűken 60 ezer forint).

Viszonylagos szegénység

A viszonylagos szegénységben élők száma 2021-ben százezer fővel, 4,6 millióra emelkedett. Ebbe a körbe azok tartoznak, akiknek havi kiadásai nem haladják meg az átlagos lengyelországi havi fogyasztási adatot.

A mélyszegénységben élő nyugdíjasok száma 67 ezerrel, 246 millióra csökkent 2021-ben, amit az EAPN szakértői úgy értelmeznek, hogy ez a fajta szegénység különösen erős az idősek és a fogyatékkal élők körében.