Lengyelország és Ukrajna összekapcsolja elektromos hálózatát az év végével, ami lehetővé teszi az áramkereskedelmet mindkét irányban - írja Notes from Poland. A felek azt remélik, hogy ezzel javítják energiabiztonságukat az orosz-ukrán háború okozta bizonytalanság közepette.

A kapcsolatot a Lengyelország délkeleti részén lévő Rzeszów városa és a nyugat-ukrajnai Hmelnickij között építik ki egy 400 kilovoltos rendszerrel - mondta Piotr Naimski, a lengyel kormány energetika stratégiáért felelős biztosa. A technikai előkészületek lengyel részről idén megtörténnek, ezután a lengyel és az ukrán hálózatüzemeltetőre (PSA és Ukrenergo) vár az adásvétel üzleti feltételeinek rögzítése.

A projekt költségét a lengyel oldalon 30 millió zlotyra (2,6 milliárd forint) becsüli a PSE. Az ugyan igaz, hogy jelenleg is van összeköttetés a két ország áramhálózata között, ám két ukrajnai erőműre korlátozódik, amelyek közvetlenül kacsolódnak a lengyel rendszerhez. Ezeken át Ukrajna exportálhat áramot szomszédjának, ugyanúgy, ahogy Szlovákiának, Magyarországnak és Romániának.