Nemzetközi koalícióban összeállt az első Leopard-század – közölte Mariusz Blaszczak lengyel kormányfő-helyettes, nemzetvédelmi miniszter. Ukrajnába csütörtökön érkezett meg újabb tíz páncélozott harckocsi, amelyek átadását a lengyel hadsereg állományából a hét elején jelentette be.

„Befejeztük az harckocsikat kezelő ukrán katonák kiképzését is, és elértük, hogy összeállt az egész, a Leopard 2A4-esekből álló század” – jelentette ki a miniszter.

Az összesen 14, Lengyelország által küldött Leopard mellett még 8 kanadai, 8 norvégiai és 6-10 spanyol Leopard 2A4-est szállítanak Ukrajnának rövid időn belül.

Újraindítanák a gyártást, sőt, messzebb mennének Ukrajnáért

Lengyelországban megkezdődött az Ukrajnába szállítandó Leopard tankok javításával és szervízelésével foglalkozó központ megalakítása. A lengyel fél arra is kész, hogy – Németországgal együttműködve –, újraindítsa a Leopard tankok alkatrészeinek 20 évvel ezelőtt leállított gyártását.

Mariusz Blaszczak megerősítette, amit Andrzej Duda lengyel elnök mondott,

Lengyelország kész a légierőiben szolgáló Mig29-es szovjet típusú vadászgépeket is átadni Ukrajnának.

Pawel Szrot, Duda kabinetfőnöke közölte, hogy a Mig-29-esek esetében „nem nagy darabszámról lesz szó, biztosan nem éri el az átadott harckocsik számát”. Hozzátette, Ukrajna a jövőben a NATO-szabványok elérésére fog törekedni, és használni fogja az F-16 amerikai gyártmányú vadászgépeket is, ezért szükséges az ukrán pilóták kiképzése.

A lengyel sajtó hétfőn Karine Jean-Pierre-t, a Fehér Ház szóvivőjét idézte, aki megerősítette, „jelenleg nincs napirenden” F-16-osok átadása Ukrajnának. Jean-Pierre arra reagált, hogy az első két ukrán pilóta az F-16-os szimulátorokon gyakorlatozni érkezett az Arizona állambeli Tucsonban működő katonai bázisra.