Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közleményt azt követően adták ki, hogy a tárca vezetője, Malgorzata Jarosinska-Jedynak részt vett az európai uniós intézményrendszerhez tartozó Régiók Bizottsága (RB) Ukrajnával foglalkozó munkacsoportjának lengyelországi értekezletén, Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős uniós biztossal, valamint Aposztolosz Cicikosztasz RB-elnökkel együtt - írja az MTI.

Jedynak az értekezleten megerősítette: Lengyelországba eddig több mint 2,5 millió menekült érkezett Ukrajnából.

A lengyel tárcavezető egy olyan "könnyen kezelhető és rugalmas" uniós finanszírozási eszköz minél gyorsabb létesítését szorgalmazta, amelyből "legalább részben" fedezni lehetne a már - mint Jedynak aláhúzta - több milliárd euróra hágó szükségleteket.

E szükségletek határozottan magasabbak a jelenleg rendelkezésre álló eszközök nyújtotta lehetőségeknél - hangsúlyozta Jedynak. Kifejtette: az Európai Unió jelenlegi költségvetési keretét Lengyelország nagymértékben felhasználta, így ezen belül nem rendelkezik olyan tartalékkal, amelyet át lehetne irányítani a menekültek befogadására.

A menekültek befogadásával összefüggő költségeket az első 6 hónapban Lengyelország 2,2 milliárd euróra becsüli.

Múlt heti bejelentés szerint az Európai Bizottság javaslata nyomán Lengyelország a menekültek befogadásának támogatásaként mintegy 600 millió euróval magasabb összegű előfinanszírozásra számíthat az európai helyreállítási terv (NextGenerationEU) részét képező, az uniós régiókat segítő EU-alap (REACT-EU) forrásaiból. A REACT-EU viszont az MFiPR szerint nem új eszközökből áll, hanem a 2014-2020 közötti uniós keret fel nem használt eszközeit csoportosítja át.

Szerdán a lengyel sajtó Johannes Hahn uniós költségvetési és igazgatási biztos európai parlamenti felszólalását idézte, mely szerint "még túl korai" lenne konkrét - a Törökországba menekülteket támogató, 6 milliárd eurós pénzügyi alappal rendelkező, 2016-ban létrehozott uniós eszközhöz hasonló - pénzügyi támogatást előirányozni az ukrajnai menekülteket befogadó uniós tagállamoknak.

A menekültek jelenleg különféle országokba utaznak - érvelt Hahn. "Amikor majd jobban látjuk, hol telepednek le, (...) eldöntjük, miképp segítsünk, különösen azoknak az országoknak, amelyeket ez a leginkább érinti" - jelentette ki az osztrák biztos.