Egy évvel ezelőtt Pawel Kukiz, a nevét viselő lengyel párt vezetője egy évvel ezelőtt megígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy megvédje Lengyelországot Jaroslaw Kaczynkitől, a kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) elnökétől, az ország tényleges vezetőjétől. Ehhez képest a médiatorvény módosításáról szóló szavazáson a volt rocksztár pártjának szavazatai mentették meg a PiS-t, amelynek nem volt meg a parlamenti többsége a kormány javaslatának elfogadásához. Ez az egyik jele annak, milyen bizonytalanná vált a lengyel belpolitika – derül ki a Financial Times cikkéből, amely az előrehozott választás esélyeit latolgatja.

Tévéellenes törvény?

A törvényjavaslatot az ellenzék, az EU és az USA úgy tekinti, mint a kormánnyal szemben kritikus TVN tévétársaság elhallgattatási kísérletét, miután annak eredményeként a médiacég amerikai tulajdonosának, a Discovery Inc.-nek el kellene adnia tulajdonrészét. A jogszabály a szenátus előtt van, amelyben az ellenzék van többségben, ezért várhatóan visszaküldi a Szejm elé egy újabb szavazásra, Ezen már a parlament minősített többségének támogatására lesz szükség az elfogadásához. Ha ez megvan, akkor a PiS támogatásával megválasztott Andrzej Duda államfőn múlik, hogy ellenjegyzi-e vagy sem.

A PiS a szavazás előtt szakított az Egyetértés nevű törpepárttal, amely része volt a kormánykoalíciónak, így a továbbiakban egyenként kell képviselőket vadásznia ahhoz, hogy érvényesítse az akaratát a parlamentben. Az Egyetértés távozása a kormánykoalícióból nagyon instabil helyzetet eredményezett – mondja Wawrzyniec Smoczynki varsói politológus professzor. Ez utat nyit az előrehozott választások megtartása előtt, ami előbb vagy utóbb elkerülhetetlen lesz. Az a kérdés, mi késztetheti Kaczynskit arra, hogy úgy lássa, nem tudnak tovább kormányozni, ezért a választókhoz kell fordulniuk.

Nagy kérdőjelek

Az egyik nagy ismeretlen tényező, hogy a Kukiz megbízható, tartós partnere lehet-e a kormánypártnak- Azaz lehet-e számítani arra, hogy kívülről támogatja a kormány javaslatait. A volt punkénekes pártja elitellenes formációként alakult, és kevesen gondolják, hogy stabilan támogatná a PiS-t. Smocynski szerint valóban a régi elit lerombolásának céljával lépett be a politikába, de nem látni, hogy ezt következetesen el akarja érni. Kaczynski kihasználja Kukizt, amivel Kukiz tisztában van, a kérdés, mikor lesz elege van ebből.

A Kukiz mellett más pártokkal vagy képviselőkkel is együttműködhet a PiS, amelyek közül a legjelentősebb a parasztpárt, és mindent elkövetnek, hogy az Egyetértés lehető legtöbb politikusát rábírják az együttműködésre. Jaroslaw Gowin, a párt vezetője arról számolt be, hogy egyebek mellett kormányzati posztok ígéretével csábították párttársait, amit Kaczynski tagadott a parlamenti vitában.

Valami véget ért

Vége azoknak az időknek, amikor a PiS nyugodt parlamenti többség birtokában kormányozhatott. Találhat támogatókat szavazásról szavazásra, ám ez nem igazán hatékony – véli Anna Materska-Sosnowska varsói politológus. A parlamenti viszonyokat ősszel tesztelni fogja a kormány gazdasági helyreállítási programjának szavazása, amelynek kulcsszerepe lenne a párt újraválasztási esélyei szempontjából.

Az elmúlt egy év, a pandémiával járó gazdasági válság nem maradt hatástalan a PiS népszerűségére. Tíz százalékponttal, 33 százalékra csökkent a népszerűségi indexük, ami azt jelenti, hogy még a tíz százalék feletti támogatottsággal bíró parasztpárttal sem tudnák összehozni a stabil kormányzáshoz szükséges többséget. Ezert az elemzők kétlik kiíratnák az előrehozott választásokat. Ugyanakkor Aleks Szczerbiak, a University of Sussex politológus professzora úgy véli, hogy a PiS immáron nem kormányoz, hanem csak ügyintéző kormányként működik.

Az EU-val és az USA-val is vitában vannak

Közben a lengyel kormány helyzetét nehezíti, hogy az Európai Bizottsággal is vitatkoznak a helyreállítási alap forrásairól. A 39 milliárd eurós tétel esetében a vita sokáig arról szólt, hogy az Európai Unió Bírósága július közepén kihirdetett ítélete szerint a lengyel igazságszolgáltatás reformja keretében létrehozott, a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, és nem biztosítja a pártatlanság és függetlenség garanciáit, egyúttal augusztus 16-ig adott határidőt a kamara megszüntetésére. A jogállamisági mechanizmus értelmében így a lengyelek kimaradhattak volna az EU-s forráselosztásból. Végül Varsó ebben a kérdésben hajlandó volt meghátrálni, bár egy ideig a kilépéssel is fenyegetőztek. Viszont a visszatérő jogállamisági viták miatt az Európai Parlamentben is napirendben van a lengyel EU-s támogatások felfüggesztése.

A PiS-kormány egy másik nemzetközi vitába is belekeverte magát a TVN24 körüli botránnyal: amellett, hogy a tulajdonos Discovery perrel fenyegeti a lengyel kormányt, az Egyesült Államok a NATO-támaszpontjáról is kivonná az amerikai csapatokat, így hozzájárulást sem fizetne a lengyel államnak a katonai jelenlét miatt. Ez szintén több százmillió dollár bevételkiesést jelenthetne. De Washington szankciókat is kilátásba helyezhet a médiapiaci törvény miatt.