A lengyelországi szállítmányozó vállalatok azt kérik a varsói kormánytól, hogy könnyítse meg azoknak a papíroknak a kiadását, amelyek birtokában az ukrán állampolgárok, magyarán sofőrök munkát vállalhatnak náluk - adta hírül a Notes from Poland. Az ágazat képviselői arra figyelmeztetik az ország vezetői, hogy enélkül a munkaerőhiány miatt egy csomó cég csődbe mehet.

Oroszország agresszióját követően Ukrajna ellen külföldön dolgozó ukrán sofőr nem tudja benyújtani hazájában a lengyel konzulátuson a vízumkérelmét, mert ha hazatérne, akkor az ukrán férfiak utazásainak korlátozása miatt vélhetően egyirányú utat tenne meg. A 18-60 év között ukrán férfiak csak külön engedéllyel hagyhatják el hazájukat.

Sokan voltak

A háború előtt a lengyel fuvarozók több mint százezer ukrán sofőrt foglalkoztattak, akik 20-30 százaléka hazatért, hogy részt vegyen Ukrajna honvédő háborújában - derül ki a szállítási ágazat szakmai szervezetének becsléséből. Hasonlóan más ágazatokhoz, elsősorban az építőiparhoz, amelyekben sok ukrán dolgozott, itt is munkaerőhiány okoz a háború.

A szervezet becslése szerint az év végével százezer sofőr tartózkodási engedélye jár le Lengyelországban, és az elhúzódó vízumeljárások legalább 30 ezer nem európai uniós tagállamból (például Fehéroroszországból) érkezett sofőr státuszát teszik bizonytalanná.