A kitartóan forró, száraz időjárás, aminek nyomán még a Magyarországnál jóval északabbra lévő Lengyelországban is felment a hőmérséklet 38 Celsius-fokra, nagyjából az ország felén a kiszáradás veszélyét vetíti előre – idézi a Notes From Poland az ország vízügyi hatóságának megállapítását. Az ország minden pontján több mint 170 helyhatóság korlátozta a víz felhasználását, miután számos folyó és más vízutánpótlási forrás vízszintje veszedelmesen alacsonyra csökkent.

A rekordot az ország nyugati részén lévő Slubice városában mérték 38,3 Celsius-fokos hőmérséklettel júniusban, ám a folytatódó hőségben az ország egyes részein július első napjaiban is 35-38 fok között alakult hőmérsékleteket mértek – derül ki a DobraPagoda24 meteorológiai szolgálat adataiból. A vízügyi hatóság azt találta, hogy az ország területének 55,64 százalékát pusztítják a szárazság következményei.

Veszedelmesen alacsony vízszint

Ennek következtében az ország számos helyén veszedelmesen alacsonyra csökkent a vízszint: az Odera folyó Scinawa és Glogów között már nem hajózható az alacsony vízállás miatt – jelentette be a közei Lubin város helyhatósága. A San folyó Podkarpacie tartományban több helyen riasztó képet mutat: a meder nagy része felszínre került. A több mint 170 helyhatóságot, amely vízkorlátozásokat vezetett be, hamarosan továbbiak követik. A legrosszabb helyzet talán Wola Mala településen, az említett tartományban van, ahol a vezetékes víz csak naponta hat órán át érhető el.

A probléma egyik legfontosabb része, hogy romlik természeti környezet vízmegtartó képesség – mondja Joanna Remiszewska-Michalak a Föld atmoszférájával foglalkozó fizikus, klímakutató. A helyzetet rontja, hogy a lengyel városok előszeretettel betonoznak le, azaz építenek be olyan területeket, amelyek azt megelőzően gazdag vegetációnak adtak otthont.

Megszenvedi a mezőgazdaság

A szárazság, és az azzal járó vízhiány másodlagos következménye, hogy súlyos károkat okoz a mezőgazdaságban, amivel hozzá fog járulni az élelmiszerek további drágulásához. Az ezzel kapcsolatos károkat Lengyelország 16 tartományából 15-ben jelezték a szakemberek. A vízhiány az egész országban gondokat okoz, nem csupán azon a területen, ahol már válságos a helyzet – állapította meg a talajkutatással és növénytermesztéssel foglalkozó kutatóintézet friss jelentése, amely június 20-áig követte a fejleményeket.

Egy az ország középső részének északi felén 150 hektáron gazdálkodó farmer azt mondta egy tévériportban, hogy terméshozamai 30-40 százalékkal lesznek idén kisebbek, mint amiket tavaly elért. Mások hozzá hasonlóan nyilatkoztak. Közgazdászok szerint mindennek hatása már az év második felében meg fog mutatkozni a tovább emelkedő élelmiszerárakban. Az egy évvel ezelőtti statisztika már jelezte az idei jelenségeket: 2021 júniusában az átlaghőmérséklet 2,5 Celsius-fokkal volt magasabb a sokéves átlagnál, a csapadék pedig 17 százalékkal maradt el attól.