Az idén a lengyel munkaadók megint könnyebben szerezhetnek dolgozókat Lengyelország keleti szomszédaiból - írja a Rzeczpospolita. Az ezzel foglalkozó ügynökségek szerint a kínálat ismét jóval nagyobb, mint a kereslet. A koronavírus-járvány által kiváltott válság, amely nagyon erősen érintette Ukrajnát, és rendkívül nehéz politikai-gazdasági helyzetbe hozta Fehéroroszországot is, megsokszorozta azok számát, akik készek külföldön munkát vállalni.

A PKO SA bank közgazdászai szerint az 2020 előtti időszakhoz hasonlóan idén ujabb vendégmunkás-áradatra lehet számítani. A lengyel gazdaságban foglalkoztatott munkaerő 7-8 százaléka vendégmunkás. Ugyanakkor a növekedési tempó lassabb lesz, már csak a magas bázis miatt is, amihez képest az arányt tekintve a korábbi számszerű növekedés is lassúbbnak lászik.

A vendégmukások visszaáramlását a társadalombiztosítás adatai is igazolják, ezek szerint 2020 végén a regisztrált külföldiek száma elérte a 725,2 ezret, azaz 11 százalékkal magasabb volt, mint azt megelőzően egy évvel. Az érkezők csaknem kétharmada ukrán, akik alkalmazását meghosszabbították a járvány alatt, így sokan eddig is ott vészelték át az utázási korlátozásokat.

Egy szakértő szerint a külföldi munkakeresők tömege adódik a szezonmunkából is, illetve azokból a keleti vendégmunkásokból, akik az ünnepekre kivételesen nem utaztak haza, hogy elkerüljék a karantént. A foglalkoztatás bővülését fékezik a hotel- és gasztronómiai ágazatot érintő megszorítások. Összességében például a Personnel Service munkaerő-közvetítő ügynökség most kétszeres számban tud munkásokat hívni Lengyelországba. Mind munkaerőközvetítók, mind a vendégmunkásnak készülők a gazdaság fellendülésére számítanak.