A napokban avatták fel csehországi Zatec városában a dél-koreai Nexen Tire vadonatúj gumiabroncsgyárát - adta hírül a Radio Praha. Az egymilliárd dollár (300 milliárd forint) befektetésével létrejövő üzem a harmadik legnagyobb olyan külföldi beruházási projekt, amelynek létrejötténé a CzehInvest befektetési ügynökség bábáskodott. (A külföldi gumiabroncsgyártók az elmúlt években összesen 400 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre Magyarországon.)

A Nexen Tire új piacokat keres, ennek részeként a csehországi gyár az első európai beruházása. A helyszínt gondos mérlegelés után választották ki: a cseh autóipar adja az ország feldolgozóiparának ötödét, továbbá közel van Európa legnagyobb autópiacaihoz, Németországhoz és Franciaországhoz. Így egyfajta kapu, ami utat nyit az európai értékesítés előtt.

QP | Quality Placement

Emellett az zeteci bázis 400 kilométeres környezetében 30 autó-összeszerelő üzem működik, amelyek sok-sok gumit szerelnek fel járműveikre. A gyár Zetecben jelenleg 800 embernek ad munkát, ami 1300-ra mehet fel. Az üzem teljes kapacitásának elérésekor évente 11 millió abroncsot fog gyártani. Az idei évben hárommillió exportjával számolnak. A gyár mellett kutatási és fejlesztési központ is épül.