A napokban avatták fel csehországi Zatec városában a dél-koreai Nexen Tire vadonatúj gumiabroncsgyárát - adta hírül a Radio Praha. Az egymilliárd dollár (300 milliárd forint) befektetésével létrejövő üzem a harmadik legnagyobb olyan külföldi beruházási projekt, amelynek létrejötténé a CzehInvest befektetési ügynökség bábáskodott. (A külföldi gumiabroncsgyártók az elmúlt években összesen 400 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre Magyarországon.)

A Nexen Tire új piacokat keres, ennek részeként a csehországi gyár az első európai beruházása. A helyszínt gondos mérlegelés után választották ki: a cseh autóipar adja az ország feldolgozóiparának ötödét, továbbá közel van Európa legnagyobb autópiacaihoz, Németországhoz és Franciaországhoz. Így egyfajta kapu, ami utat nyit az európai értékesítés előtt.

Emellett az zeteci bázis 400 kilométeres környezetében 30 autó-összeszerelő üzem működik, amelyek sok-sok gumit szerelnek fel járműveikre. A gyár Zetecben jelenleg 800 embernek ad munkát, ami 1300-ra mehet fel. Az üzem teljes kapacitásának elérésekor évente 11 millió abroncsot fog gyártani. Az idei évben hárommillió exportjával számolnak. A gyár mellett kutatási és fejlesztési központ is épül.