Leonyid Nyevzlin, aki ismerte Putyint, mielőtt elhagyta volna az egykori Szovjetuniót, azt mondta, hogy szégyelli, hogy orosz, miközben Moszkva tovább folytatja az ukrajnai inváziót. Felszólította a világot, hogy tartsa fenn agresszív álláspontját Putyinnal szemben, aki szerinte jelenleg úgy érzi magát, mint egy "sarokba szorított patkány" - írja a Times of Israel a pénteki interjúról.

Nyevzlin azért mondta ezt, mert egy Putyinról szóló életrajzban, az elnök azt mondta magáról: "Ne szorítsd sarokba a patkányt, mert valószínűleg támadni fog és harapni fog".

"Azt kérdezi, hogy ez hogyan releváns? Mert úgy érzi magát, mint egy sarokba szorított patkány. És miért? Mert ő egy pszichopata. Sarokba szorította magát" - mondta Nyevzlin.

Az izraeli-orosz üzletember szerint Putyinnak komoly kisebbrendűségi komplexusa van, mivel elég alacsony. Ebben szerinte hasonlatos Napóleonhoz. Az interjúban Putyint "háborús bűnösnek" is nevezte, hozzátéve, hogy bár pszichopatának tartja. Valamint azt is állította az orosz elnökről, hogy "egyszerűen csak nem okos".

"Ismétlem, ő egy pszichopata, de nem csak ezzel a diagnózissal kell együtt élnie, hanem a háborús bűnökkel foglalkozó bíróságon kell ülnie a vádlottak padján" - mondta Nyevzlin, hozzátéve, hogy a háborúban Putyin "stratégiai gondolkodásának" hiánya miatt szenvedett súlyos veszteségeket az orosz hadsereg.

"Belekeveredett egy hosszú történetbe, és most már fogalma sincs, hogyan tudná magát kihúzni belőle" - véli Nyevzlin.

Dicsérte Izrael erőfeszítéseit, hogy közvetítsen Oroszország és Ukrajna között, és azt mondta, hogy a zsidóállam nemzetközi tekintélyének köszönhetően valódi előnye van a kérdésben. 

Nyevzlin volt Mihail Hodorkovszkij olajipari vezető munkatársai közül a legjelentősebb, aki 2003-ban orosz elfogatóparancs elől menekült külföldre. Hodorkovszkijt, a Jukosz olajipari óriáscég egykori vezetőjét több évre bebörtönözték, miután összeütközésbe került Putyinnal. Nyevzlint is távollétében bűnösnek találták többrendbeli gyilkosságra irányuló összeesküvésben, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. 2014-ben az Állandó Választottbíróság az üzletember javára döntött, azzal vádolva Moszkvát, hogy "kíméletlen kampányt folytatott a megsemmisítésére és vagyonának kisajátítására". Az ukrán háború kezdete után lemondott orosz állampolgárságáról.

Az azóta eltelt években Nevzlin befolyásos üzletemberként és filantrópként tekintett magára. Volt az Orosz Zsidó Kongresszus elnöke, a Beit Hatfutsot - a Zsidó Nép Múzeumának - kuratóriumi elnöke lett, és tagja a Zsidó Ügynökség, a Zsidó Nemzeti Alap, a Héber Egyetem és a Tel Aviv-i Egyetem több testületének. A Haaretz című izraeli újság 25 százalékos tulajdonosa.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos cikkeinket ezen a linken olvashatja.