Ukrajna több hónapos követelése és számos nemzetközi kritika után Olaf Scholz (SPD) német kancellár engedett: Németország 14 Leopard harckocsival akarja támogatni Ukrajnát az orosz megszállók elleni harcban.

Boris Pistorius szövetségi védelmi miniszter (SPD) szerint az első tankok körülbelül három hónapon belül Ukrajnában lehetnek. Ezzel együtt az Egyesült Államok is harckocsikat szállít Ukrajnának, konkrétan most 31 M1 Abrams tankot.

Azt, hogy miért ilyen fontosak ezek a páncélosok Ukrajnának az Oroszország elleni védekező harcokban és mire képesek a beígért páncélosok, a Handelsblatt német gazdasági napilap foglalta össze.

Mit tud a Leopard 2?

Bár a harckocsit az 1970-es évek vége óta gyártják első változatában, páncélzatát és fegyverzetét tekintve még mindig a világ egyik legjobbja a maga nemében. Folyamatosan korszerűsítették,  a most Ukrajnába szállítandó Leopard 2A6-os változat például kiegészítő aknavédelemmel és valamivel hosszabb fegyverrel rendelkezik. A Bundeswehr jelenleg öt különböző változatban használja a járművet.

A Leopard tank egyik nagy előnye az is, hogy a kialakítás lehetővé teszi a gyors motorcserét meghibásodás után. Ehhez nem kell a harckocsinak a műhelybe mennie, és használatban maradhat.

Jelenleg ráadásul még gyártásban vannak a Leopard 2-k, ami azt jelenti, hogy pótolhatóak alkatrészei, ami a flotta működéséhez feltétlenül szükséges. Más a helyzet a régebbi modellnél, a Leopard 1-nél, amelyből még több tucatnyi van raktáron. Ezek lőszer- és alkatrészellátás nehezebb. Ennek ellenére vizsgálják, hogy a Leopard 1 harckocsikat is átadhatják-e Ukrajnának. Valószínűbb azonban, hogy további szállítások esetén a Leopard 2 A4-et használják majd.

A korábban Ukrajnába szállított Panzerhaubitzen 2000-es önjáró tarackok példája jól mutatja, mennyire fontosak a működő logisztikai láncok: ezeket alkatrészhiány miatt ideiglenesen ki kellett vonni a forgalomból.

A Leopard fegyverzete hasonló az amerikai Abramséhez. Mindkettő 120 milliméteres főágyúval rendelkezik, ennek technológiáját a Rheinmetall gyártotta. Közvetlen összehasonlításban az Abrams és a Leopard jobbak, mint az oroszok tankjai: ezt az iraki háború is megmutatta. Egy M1-es Abrams egy lövéssel áthatolt két egymás mögött álló szovjet T-72-es páncélzatán.

Fordulatot hozhatnak a Leopardok

A NATO országok körében egyre nagyobbak az aggodalmak az orosz offenzíva miatt. A tavaly őszi katonai kudarcok után a Kreml részleges mozgósításra szólított fel, és további 200 000 embert sorozott be a hadseregbe.

Ugyanakkor nem szabad alábecsülnünk Oroszországot sem. Ami hiányzik az orosz seregből morál és a tapasztalatok terén, azt a katonák puszta számbeli fölényével próbálják pótolni – figyelmeztetett nemrég Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Nem vált be egyes nyugati katonai szakértők korábbi előrejelzése, hogy az oroszok hamarosan kifogyhatnak a lőszerből. Heves harcok dúlnak a kelet-ukrajnai Bahmut városa körül, az ukrán védőkre pedig egyre nagyobb nyomás nehezedik.

Eközben Észak-Korea lőszer utánpótlással segíti az orosz tüzérséget, Irán pedig harci drónokat szállít nagy mennyiségben. Az orosz csapatok védelmi állásokat alakítanak ki, s emiatt később az ukrán sereg egy esetleges ellentámadás során egyre nehezebben tudja majd áttörni a frontot. A nyugati fő páncélosoknak – akár a Leopard 2, akár az Abrams – ezért játszatnak majd fontos szerepet az ukrán erők támadásában -írja a lap.

Pistorius szerint a Leopard 2-k a háború jelenlegi szakaszában igazi fordulatot hozhatnak.

Mit tud az Abrams?

A Leopard 2-höz hasonlóan az M1 Abrams is olyan páncélos, amelyet a hidegháború idején fejlesztettek ki. Számos átalakítása után ma is ez a jármű az amerikai páncélos erők gerince. Többek között ezeket használták az 1990-es évek elején és 2003 tavaszán az Irak elleni két háborúban.

A legnagyobb különbség a Leopard 2 és az Abrams között a hajtáslánc. Míg a német gyártású modell dízelmotorral működik, addig az amerikai változatban kerozinnal működő gázturbina van. Az egység így lényegesen könnyebb, ami növeli a tank mozgékonyságát. A fogyasztása azonban magasabb. Át lehet őket állítani dízelre is, ez megkönnyítené az ukrajnai működtetést, ekkor azonban a nagy fogyasztás hátránya megmaradna.

Az amerikaiak tisztában vannak tankjuk hiányosságaival. A Leopard 2, amelyből több mint 3500 készült, széles körben használatos a NATO-országok körében. Lengyelország, Ukrajna közvetlen szomszédja, ismeri a fegyverrendszert. A nagyobb javításokra, valamint a szükséges betanításra a közvetlen közelben kerülhet sor.

Amerikai tisztviselők szerint hónapok vagy akár évek telhetnek el, amíg az Abrams tankok teljesen üzemképesek lesznek Ukrajnában. Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere és Mark Milley amerikai tábornokok épp ezért a legutóbbi időkig óvtak az Abramsok szállításától.